Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Oplichters spannen receptionisten voor hun karretje

Met een relatief nieuwe truc weten oplichters geld afhandig te maken van grote organisaties. Ze misbruiken hierbij de hulpvaardigheid van receptionisten.

Eind december waarschuwde de Fraudehelpdesk al voor deze ‘doorverbindtruc’. Toen klaagden vooral hotels erover. Nu blijken ook recepties van grote bedrijven en ziekenhuizen benaderd te worden.

De truc
De oplichters bellen een grote organisatie en vragen de receptionist om doorverbonden te worden met het nummer 0900-1594. Dat is het nummer van een legale betaalmogelijkheid die de website Beltegoed.nl aanbiedt. Wie het nummer belt en een bepaalde periode aan de lijn blijft, kan daarmee tegoedkaarten aanschaffen. De waarde van die tegoedkaart wordt van de telefoonrekening van de beller afgeschreven.

De oplichters weten de receptionisten met een smoes te overtuigen ze door te verbinden met het telefoonnummer. Het geld wordt vervolgens afgeschreven van de telefoonrekening van het ziekenhuis, bedrijf of hotel.

De oplichter gaat er met de tegoedkaart vandoor en kan zo online aankopen doen.

Op de hoogte
Beltegoed.nl is op de hoogte van dit misbruik, blijkt uit een opmerking op de website:

Helaas kan het in incidentele gevallen voorkomen dat het betalen per telefoon onrechtmatig gebruikt wordt. Zie je op je telefoonrekening dat er een betaling per telefoon is gedaan met het nummer 0900-1594 en herken je deze betaling niet? Neem in dat geval contact met ons op (…).

Advies
Stel uw receptionisten op de hoogte van deze vorm van oplichting. Ziet u toch een onbekende betaling op uw telefoonrekening van Beltegoed.nl? Maak dan bezwaar bij deze partij.

Bron foto: Gerard Stolk/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram