Let op: Nepmail, fiscus strooit NIET met geld Sinds 17:53 12 mrt 2019

Ondernemers in gelijk bij acquisitiefraude

De afgelopen maanden werden diverse ondernemers gedagvaard door bedrijven die facturen versturen over het registreren van een domeinnaam. Daaronder waren ook ondernemers die zich bij de Fraudehelpdesk gemeld hadden. Sommigen van hen voerden zelfstandig maar met input van de Fraudehelpdesk verweer.

Het gaat in het bijzonder om een partij die ondernemers benadert met het aanbod voor hen een extra domeinnaam te registeren. Een derde partij zou namelijk interesse getoond hebben in een domeinnaam die lijkt op de domeinnaam van de ondernemer, alleen de extensie is anders. De ondernemer moet dus snel beslissen. In werkelijkheid zijn er helemaal geen kapers op de kust.

Voor dat webadres betalen ondernemers ongeveer € 30,- per jaar, maar leggen zich direct voor de termijn van maximaal vijftien jaar vast. Dit bedrag moet vooraf worden betaald. Daarbij zeggen ondernemers op een agressieve manier te worden benaderd door incassobureaus, zodra ze bezwaar maken tegen deze kosten.

Dankzij het in 2016 in werking getreden wetsartikel met betrekking tot acquisitiefraude, is het in een civiele procedure het niet langer aan de ondernemer om aan te tonen dat sprake is van misleiding. De bewijslast ligt nu bij het acquisitiebureau.

Een van de ondernemers liet onlangs weten de rechtszaak te hebben gewonnen. De motivatie van de rechter heeft betrekking op genoemd artikel over acquisitiefraude. Het acquisitiebureau heeft niet kunnen weerspreken dat er sprake is van een ‘verkooptruc’. Ook in enkele vergelijkbare zaken zijn de ondernemers in het gelijk gesteld.