NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
15 jul 2016

Zo rommelen acquisitiefraudeurs u een verbintenis in

Malafide advertentiebureaus hanteren verschillende tactieken waarmee ze ondernemers een ongewenst contract opdringen. Bekijk een voorbeeld en zie welke trucjes worden uitgehaald.

Het formulier dat u hieronder ziet is door een malafide advertentiebureau gebruikt om ondernemers er in te luizen. Dat gaat als volgt:

• De oplichters bellen met het bedrijf en vragen of er interesse is een bestaand contract over advertentieruimte te verlengen. In werkelijkheid is het bedrijf nog geen klant en meestal hebben ze geen interesse in de diensten van de persoon die belt.
• De beller zegt akkoord te gaan met de ‘opzegging’, maar moet dit nog wel even schriftelijk vastleggen. Daarom ontvangt de ondernemer een formulier waarin de opzegging wordt geformaliseerd.
• Wat gedupeerden van deze truc niet doorhebben is dat ze met het tekenen van het formulier juist een verbintenis aangaan!

Ga met muis over formulier

Ga met uw muis over dit formulier en ontdek de trucjes die malafide advertentiebureaus toepassen om ondernemers een contract op te dringen:Nieuwe wetgeving tegen acquisitiefraude
Overigens zijn ondernemers sinds 1 juli beter beschermd tegen acquisitiefraudeurs. Maar de Fraudehelpdesk verwacht niet dat dit soort fraude daarmee helemaal ten einde zal zijn. Volgens de nieuwe wet moet een advertentiebureau bijvoorbeeld aantonen dat een ondernemer/klant goed is voorgelicht. Het moet nog blijken of in bovenstaand voorbeeld een rechter zal oordelen dat een ondernemer niet goed is voorgelicht. In de tekst staat immers vrij duidelijk dat een nieuwe verbintenis wordt aangegaan. Hoewel een ondernemer dat niet wil, tekent hij toch voor de overeenkomst. In het voorafgaande telefoontje heeft hij namelijk duidelijk aangegeven geen interesse te hebben. Hij vertrouwt er op dat terug te lezen in het formulier. Helaas is dat niet het geval.

Meer weten over acquisitiefraude? Bekijk onze campagnepagina Roep acquisitiefraude een halt toe.

Bron foto: Emmet Connolly/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter,  facebook Facebook en  instagram-icon-vector-logo Instagram •