NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
03 feb 2015

Tweede Kamer unaniem eens over wet tegen acquisitiefraude

Het initiatiefwetsvoorstel dat acquisitiefraude strafbaar maakt is dinsdag unaniem door de Tweede Kamer aangenomen. De wet is een initiatief van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en VVD-Kamerlid Foort van Oosten. Ze strijden voor een betere bescherming van ondernemers tegen oneerlijke handelspraktijken.

Van acquisitiefraude is bijvoorbeeld sprake als ondernemers onder valse voorwendselen een contract wordt aangesmeerd voor ingekochte advertentieruimte in een niet-bestaande of nauwelijks gelezen telefoongids. Ook spooknota’s vallen onder deze vorm van fraude.

Overwinning
“Onze roep om een betere bestrijding van deze frauduleuze praktijken wordt breed gesteund, dat is een mooie eerste overwinning. Uiteraard ben ik vooral erg blij voor het midden- en kleinbedrijf, dat dagelijks te maken heeft met oplichtingspraktijken waar ze te weinig tegen kunnen doen”, reageert Gesthuizen. Volgens de SP is nu “een eerste belangrijke stap gezet richting invoering van dit belangrijke wetsvoorstel”.

Georganiseerde bendes aanpakken
VVD’er Van Oosten wil dat ondernemers in de toekomst op eenvoudige wijze af kunnen van overeenkomsten die op misleidende wijze tot stand zijn gekomen. “Daarnaast stellen we ook een expliciete strafbepaling voor: acquisitiefraude moet strafbaar worden. Er zitten georganiseerde bendes achter deze praktijken, die moeten hard worden aangepakt.”

Weggelachen
MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat acquisitiefraude eindelijk serieus wordt genomen. “Tien jaar geleden werd deze vorm van fraude, waarbij ondernemers worden misleid via zogenoemde spooknota’s, nog ‘weggelachen’”, aldus de ondernemersorganisaties. “Nu noemde minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het wetsvoorstel tijdens de Kamerbehandeling een ‘goede aanvulling op de bestaande instrumenten’.”

Fraudecommissaris
De twee zien ook graag dat er een fraudecommissaris of -autoriteit wordt aangesteld om de strijd tegen de verschillende vormen van fraude te coördineren. Eerder pleitte D66 ook al voor één fraudecommissaris die heel het speelveld overziet “maar vooral ook het mandaat krijgt om bij de verschillende ministeries en betrokken overheidsinstanties de fraude aan te pakken”.

De initiatiefwet tegen acquistiefraude treedt pas in werking als deze ook door een meerderheid van de Eerste Kamer wordt goedgekeurd.