NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
13 apr 2017

Smoes over oude bankpas blijft hit onder cybercriminelen

Oplichters blijven het proberen: persoonsgegevens te pakken krijgen door klanten van banken wijs te maken dat ze een nieuwe betaalpas moeten aanvragen.

Het verzonnen verhaal van de oplichters is al maandenlang vrijwel ongewijzigd. De oplichters sturen in grote aantallen valse e-mails die afkomstig lijken te zijn van een bank. In het e-mailtje leest de ontvanger dat hij geen tijd te verliezen heeft en snel moet reageren. Over enkele dagen moet de klant namelijk betalen als hij een nieuwe pas aanvraagt. Alleen als hij nu direct reageert, krijgt hij de pas nog gratis. Om de aanvraag te doen moet hij op een link in de mail klikken.

Oude truc
De truc met een ‘verouderde bankpas’ is zeker niet nieuw. Al sinds september 2015 worden dit soort e-mails veel verstuurd. In eerste instantie werden ontvangers van de mails nog opgeroepen hun oude bankpas op te sturen. Dat is nu nauwelijks nog het geval. Nu hopen de afzenders dat ontvangers hun (bank)gegevens invullen op een valse website. Hiermee kunnen de oplichters vervolgens inloggen bij online bankieren van de gedupeerde. Uiteindelijke doel is geld van de rekening weg te sluizen.

Helaas blijken deze phishingmails nog altijd effectief. In enkele gevallen zijn slachtoffers die zich bij de Fraudehelpdesk melden tienduizenden euro’s kwijtgeraakt door deze oplichterij. Dat de valse e-mails de afzenders kennelijk genoeg oplevert blijkt ook uit de aantallen die worden verstuurd.
In 2016 ontving de Fraudehelpdesk 8.371 mails waarin de term ‘bankpas’ werd gebruikt, op een totaal van bijna 600 duizend valse e-mails. In 2017 staat de teller tot nu toe al op 6600 e-mails.

De valse mails over verlopen bankpassen worden onder de naam van vrijwel alle bekende (Nederlandse) bank verstuurd. Een aantal voorbeelden (klik voor een grotere weergave):

Rabobank ABN AmroRegio Bank
 
SNS ASN BankING
 
KNAB   
  

Zie ook: Miljoen verdachte e-mails


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram