NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
23 dec 2014

Ruim miljoen Nederlanders opgelicht

In de afgelopen twee jaar zijn 1,1 miljoen Nederlanders het slachtoffer geworden van internetoplichting. De totale schade bedraagt 5,3 miljard euro. Vooral dertigers en veertigers zijn de klos.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Fraudehelpdesk onder duizend mannen en vrouwen uit alle leeftijdscategorie├źn ouder dan achttien jaar en woonachtig in het hele land.

Schade: 5,3 miljard euro

De meerderheid van 70 procent is niet meer dan 500 euro kwijtgeraakt, 7 procent ging voor meer dan 10.000 euro het schip in. De totale schade bedraagt 5,3 miljard euro. Dat is gemiddeld 4900 euro per slachtoffer.

Nepwebwinkels
De meest voorkomende vorm van oplichting via internet is verkoop van producten en concertkaartjes bij nepwebwinkels. Daarna volgen identiteitsfraude en oplichting op datingsites.

Gevoelig
Van de dertigers en veertigers is 12 procent in 2013 of 2014 ergens ingetuind. Vijfenzestigplussers zijn het voorzichtigst. Van hen werd (niet meer dan) 5 procent slachtoffer van oplichting.

Aangifte
Van de groep die geld kwijtraakte aan fraudeurs, heeft 47 procent aangifte gedaan bij de politie. De meerderheid van 53 procent deed dat niet. De slachtoffers schaamden zich of hadden geen vertrouwen in het optreden van de politie.

Vooral jongeren tot dertig jaar hebben weinig vertrouwen in de politie. Met 65 procent van de aangiftes is niets gedaan; in 6 procent van de gevallen is een onderzoek afgerond zonder resultaat. In de overige zaken is de politie nog bezig met onderzoek.

Toch vindt 91 procent van de bevolking dat de politie werk moet maken van fraude. Vaak wil zij geen aangifte opnemen, hoewel dat verplicht is.

Melden
De onderzoeksuitkomsten hebben geen betrekking op de meldingen die de Fraudehelpdesk zelf binnenkrijgt. Uit de resultaten blijkt verder dat van de mensen die met fraude te maken hebben, 3 procent dat meldt bij de Fraudehelpdesk.