NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
08 jun 2017

Recordbedrag aan schade door Microsoftbellers

Vorige maand is bij de Fraudehelpdesk voor een ton aan schade gemeld die veroorzaakt is door zogeheten Microsoftbellers. Dat zijn professionele oplichters die zich aan de telefoon voordoen als medewerkers van dit softwarebedrijf.

De schade is opmerkelijk hoog, zeker vergeleken met de cijfers van 2016. Toen was de schade die bij de Fraudehelpdesk gemeld werd over het hele jaar ‘slechts’ twee ton. Nu is er in een maand al de helft daarvan bereikt. In totaal bedraagt de schade die dit jaar is gemeld door deze vorm van fraude al bijna drie ton.

Met 283 meldingen van Microsoftbellers was ook het aantal melders bijzonder hoog in de maand mei. 33 van hen raakten ook daadwerkelijk geld kwijt. Anderen hadden de truc kennelijk op tijd door en bleven vrij van schade. In heel 2016 ontving de Fraudehelpdesk in deze categorie 1403 meldingen.

Verklaring
De personen die verantwoordelijk zijn voor deze vorm van oplichting zoeken steeds naar nieuwe manieren om mensen geld afhandig te maken. Dit leidt tot steeds grotere schadebedragen bij slachtoffers. De oplichters zorgen bijvoorbeeld dat ze de pc van het slachtoffer op afstand kunnen bedienen en sluizen dan op de achtergrond het geld van de rekening. Sommigen raken op een dag al hun spaargeld kwijt, soms wel tienduizenden euro’s.

Zie ook: Zo beduvelen Microsoftbellers onwetende computergebruikers

Bron foto: Ferenc Pohly/Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram