NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
14 mrt 2017

Ransomware kost bedrijfsleven wereldwijd meer dan $ 1 miljard

Beveiligingsbedrijf Trend Micro heeft afgelopen jaar meer cyberdreigingen gemeten dan ooit. In totaal ging het om 81 miljard dreigingen, meer dan 2500 per seconde.

Bijna 93 procent van deze dreigingen werd verspreid via e-mail. Ransomware en CEO-fraude werden veel gebruikt om bedrijven af te persen, schrijft Trend Micro. Het past volgens de onderzoekers in de trend dat cybercriminelen zich richten op het bedrijfsleven. Daar is immers meer geld te halen.

Groei ransomware
In 2016 is er een sterke groei geweest van het aantal varianten ransomware dat in omloop is. In januari 2016 ging het nog om 29 varianten. Tegen het einde van het jaar waren dit er 247. Hoewel slachtoffers wordt geadviseerd geen losgeld te betalen, hebben de cybercriminelen er vorig jaar wereldwijd toch zo’n 1 miljard dollar mee verdiend.

CEO-fraude
Ook CEO-fraude nam vorig jaar een flinke vlucht. Volgens Trend Micro leverde een geslaagde aanval criminelen gemiddeld $ 140.000 dollar op. Het toont de kracht van social engineering, een techniek waarbij criminelen informatie over een organisatie vergaren. Daarmee weten ze vervolgens binnen te dringen. Antivirussoftware is in zulke gevallen vaak niet effectief.

Bron foto: Nic Stage/Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram