NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
20 dec 2017

Politie pakt Roemeense ransomware-aanvallers

Drie verdachten uit Roemenië zijn gearresteerd omdat ze verantwoordelijk zouden zijn voor een omvangrijke aanval met ransomware (gijzelsoftware) uit 2014.

De politie heeft bijna 200 aangiften ontvangen, waarvan velen gelinkt konden worden aan de Roemeense groep verdachten. Het daadwerkelijke aantal slachtoffers van de zogeheten CTB-Locker wordt vele malen hoger geschat. Vermoedelijk hebben de verdachten ook slachtoffers gemaakt in België en Italië.

Het onderzoek naar CTB-Locker is in Nederland is in 2015 gestart, nadat er een groot aantal besmettingen van deze ransomwarevariant werden gemeld bij de politie. De gijzelsoftware is veelvuldig verspreid via phishingmails die afkomstig leken te zijn van telecomprovider KPN.

De operatie was het resultaat van een gezamenlijk onderzoek door de Roemeense politie, het Roemeense Openbaar Ministerie, Team High Tech Crime (THTC) van de Nederlandse politie, het Nederlands Openbaar Ministerie, het Britse National Crime Agency, De FBI, de Amerikaanse Secret Service en het European Cyber Crime Center (EC3) van Europol.

Voorkomen is beter dan genezen
Criminelen die ransomware verspreiden gaan vaak geniepig te werk. Daarom is het verstandig om maatregelen te nemen voor het geval u eens slachtoffer wordt. Kijk voor tips op:

Fraudehelpdesk.nl/ransomware

Bron foto: darwin Bell/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.