NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
13 mrt 2017

Politie pakt 28 internetoplichters

De politie heeft afgelopen week 28 personen aangehouden op verdenking van internetoplichting.

Het gaat voornamelijk om mensen die via handelsplaatsen op internet goederen aanboden, maar deze niet leverden. Daarnaast gaat het om mensen die zich als geldezel beschikbaar hebben gesteld voor frauduleuze handel in goederen via internet. De verdachten zijn allen afkomstig uit Noord-Nederland, meldt de politie.

Eén van de verdachten betreft een 24-jarige man uit Groningen. Tegen hem was 17 keer aangifte gedaan van oplichting. Uit onderzoek naar zijn bankrekeningen bleek echter dat er in totaal ongeveer 50 gedupeerden moeten zijn. De verdachte heeft de oplichting en het witwassen van zijn opbrengsten bekend.

Aangiftes
In totaal is er tijdens een week aan ruim 200 aangiftes een vervolg gegeven. De gedupeerden zijn afkomstig uit heel Nederland. Het gaat vooral om mensen die iets hadden gekocht op internet. Zij reageerden op advertenties, maakten een geldbedrag over, maar zagen nooit iets van de goederen.

Geldezels
Het geld werd overgeboekt naar de geldezels, die hun bankrekening en pinpas beschikbaar stelden aan de internetoplichters. Voor internetcriminelen zijn geldezels onmisbaar en vele miljoenen euro’s waard. Het lijkt onschuldig om je bankpas even uit te lenen, maar je maakt je schuldig aan witwassen en georganiseerde misdaad. De geldezel zelf krijgt vaak maar weinig betaald en kan soms nog jaren de nasleep van zijn daden met zich meedragen. Voor de politie is het de uitdaging om via de geldezels bij de organisatoren van de misdaad te komen. Dat doen ze onder andere door te zoeken naar clusters binnen de aangiftes van internetoplichting. Daarom roept de politie iedereen die slachtoffer wordt van internetoplichting aangifte te doen.

Bron foto: Jhayne/Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram

Save