NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
22 dec 2017

Politie arresteert afzenders phishingmails

Een 23-jarige Amsterdammer en een 27-jarige vrouw uit Almere zijn opgepakt op verdenking van grootschalige phishing. Politie heeft bij het onderzoek naar de bende gebruik kunnen maken van informatie van de Fraudehelpdesk.

Het gaat om phishingmails die de helpdesk heeft ontvangen op valse-email@fraudehelpdesk.nl. Het doorsturen van nepmails naar de helpdesk loont!

Volgens de politie was het tweetal onderdeel van een landelijk opererende criminele organisatie die vermoedelijk miljoenen buitmaakte bij mogelijk honderden slachtoffers.

€ 215.000,- verloren
Het onderzoek startte begin 2017 na een aangifte van een Zeeuws bedrijf dat voor € 215.000, was gedupeerd. De eigenaar van dit bedrijf had gereageerd op een ontvangen e-mail die afkomstig leek te zijn van de bank. Op geraffineerde wijze werden door de verdachten zijn bankgegevens en pincode onderschept en een nieuwe bankpas aangevraagd. Deze bankpas hengelden ze vervolgens uit de brievenbus. Met de bankpas in bezit werden door verdachten onder andere bestellingen gedaan bij webshops en overboekingen gedaan naar katvangers. De twee hoofdverdachten worden verantwoordelijk gehouden voor het versturen van de phishingmails, het beheren van de phishingwebsites en het onderscheppen van de bankgegevens en bankpas. Met deze praktijken hielden de verdachten zich vermoedelijk al meerdere jaren bezig.

Landelijke samenwerking
Tijdens dit onderzoek werd samengewerkt met de eenheid Den Haag die tussen 31 oktober en 13 november nog eens acht verdachten heeft aangehouden. Deze ‘cashers’, ‘katvangers’ en ‘hengelaars’ wonen in Rotterdam, Rijswijk, Den Haag, Amsterdam en Gouda en hebben de leeftijd tussen de 17 en 30 jaar. Meerdere aanhoudingen worden niet uitsloten.

Voor dit onderzoek werkte de politie naast de Fraudehelpdesk ook samen met de banken, die samen met politie en justitie zijn vertegenwoordigd in de Electronic Crimes (ECTF).

Bron foto: Justin Marshall/Flickr.com, CC BY-ND 2.0.