NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
12 jan 2018

Oplichters blijven het proberen: de loterij-truc

Het is inmiddels 2018, maar nog altijd versturen oplichters nepmails in gebrekkig Engels waarin ze beweren dat u recht heeft op een groot geldbedrag.

Om het beloofde geld te kunnen innen dient de ontvanger eerst zelf geld te betalen. Dat kan oplopen tot duizenden tot honderdduizenden euro’s. Van het beloofde geld ziet de gedupeerde uiteindelijk niks terug. Het gaat hier om zogeheten voorschotfraude. De smoes van de oplichters kan gaan over een grote erfenis, een toegezegde lening of de hoofdprijs in een loterij.

In 2017 ontving de Fraudehelpdesk van 150 personen melding dat ze door deze vorm van fraude geld waren verloren.* In totaal ging het om een schade van € 1.35 miljoen euro.

FIFA-loterij
Ook de afgelopen dagen heeft de Fraudehelpdesk weer voorbeelden ontvangen van (pogingen tot het plegen van) voorschotfraude. Zo beweren de afzenders van onderstaande e-mail dat de ontvanger 2 miljoen Britse pond heeft gewonnen in een loterij van onder andere voetbalbond FIFA. Zogenaamd het enige dat de ontvanger nog even hoeft te doen is zijn/haar gegevens toesturen.

Bekijk de mail hier (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

IMF
Een tweede voorbeeld is zogenaamd verzonden door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In dit geval zou de ontvanger recht hebben op $ 12,5 miljoen dollar. Om het geld te krijgen zou een reply op de e-mail sturen voldoende zijn.

Bekijk de mail hier (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Voorbeelden uit 2017
Ook afgelopen jaar slaagden oplichters er weer in veel geld te ontfutselen van mensen die dachten juist geld te krijgen. Drie voorbeelden:

Lening tegen betaling
Verschillende meldingen werden gedaan door personen in een financieel krappe positie. Vanwege al afgesloten leningen en een beperkt inkomen komen ze niet in aanmerking voor een lening bij een officiële financiële instelling. Vervolgens nemen ze hun toevlucht tot dubieuze aanbiedingen op internet. Zo menen ze te ontdekken dat ze toch een mooie lening kunnen afsluiten. Helaas blijken daar kosten aan verbonden. Vaak vragen de oplichters in eerste instantie een klein bedrag. Maar ze zullen steeds verder gaan, waardoor sommige melders tonnen kwijtraken en diep in de schulden raken.

11 jaar betalen voor een erfenis
In 2006 krijgt een man een e-mail waarin staat dat hij een erfenis heeft gekregen van enkele miljoenen. In 2017 doet hij een melding van deze zaak bij de Fraudehelpdesk. In alle tussenliggende jaren heeft hij steeds kleine en grote bedragen betaald om de erfenis te kunnen krijgen. Telkens blijkt er een kink in de kabel te zitten.

Marc Zuckerberg
Als een vrouw haar inbox opent leest ze in een mail dat ze tonnen heeft gewonnen in een Facebook-loterij. Hoogste baas Marc Zuckerberg zou dit persoonlijk aan haar willen berichten. Ze moet wel even enkele duizenden euro’s overmaken om het geld te krijgen. Bij voorkeur via Western Union. Op een kantoor van deze geldtransferdienst waarschuwen ze haar dat de ontvanger in het systeem staat als fraudeur. Helaas houdt deze waarschuwing haar niet tegen. Ze betaalt het bedrag alsnog via een bankoverschrijving.

Lees ook: Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van voorschotfraude?

Bron foto: Picabay.com, CC0.

*) Dat is exclusief de categorie datingfraude, ook een vorm van voorschotfraude.