NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
12 jul 2017

Ondernemer, pas op voor deze drie ‘zomerse’ fraudes

De zomervakantie is een ideale tijd voor oplichters om toe te slaan in het bedrijfsleven. Geef ze geen kans en maak uw personeel alert.

Zodra medewerkers op vakantie gaan worden taken door anderen overgenomen. Zij houden de organisatie draaiend, maar zijn wellicht minder goed ingewerkt. Oplichters willen daar graag van profiteren. Met de volgende trucs proberen ze geld uit uw zakken te kloppen.

Spookfacturen
Jaarlijks lijkt in de zomermaanden een toename zichtbaar in de hoeveelheid spookfacturen die ondernemers ontvangen. Het gaat om aanbiedingen die vermomd worden als facturen. Even niet opletten en je zit vast aan een duur, maar waardeloos abonnement.

Tip! Let altijd goed op de kleine lettertjes, zeker als het gaat om Engelstalige facturen. Hier staat vaak in dat er geen betaalverplichting is en dat het slechts gaat om een offer. In de papierbak ermee!

CEO-fraude
Bedrijven die gedupeerd raken door CEO-fraude raken vaak grote sommen geld in een keer kwijt. Opletten dus! De truc gaat zo: oplichters doen zich via e-mail voor als de hoogste baas binnen het bedrijf. Vaak benaderen ze de financiële afdeling van buitenlandse filialen van grote bedrijven. Ze doen net alsof er een overname aan de gang is. Daarom moet snel en in het geheim een bedrag worden overgemaakt. Als een bedrijf goede procedures naleeft maken de oplichters vaak weinig kans. Maar juist iemand die tijdelijk op een financiële afdeling zit is mogelijk kwetsbaar voor dit soort fraude.

Tip! Laat u in een minuut bijpraten over CEO-fraude en bekijk een voorbeeld van een poging CEO-fraude te plegen.

Factuurfraude
De meest voorkomende variant van factuurfraude is die waarbij oplichters facturen uit een postbus onderscheppen. Ze wijzigen vervolgens het rekeningnummer en sturen de factuur door naar de oorspronkelijke geadresseerde. Vervolgens hopen ze dat de ontvanger niet doorheeft dat het rekeningnummer gewijzigd is. Natuurlijk is de kans groter dat zo’n gemanipuleerde factuur erdoor glipt bij iemand die vanwege vakantie tijdelijk de taak heeft facturen af te handelen.

Tip! Lees hier hoe u kunt voorkomen dat u de dupe wordt van factuurfraude.

Bron foto: Justin De La Ornellas/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram