NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
06 sep 2016

Nooit mensen geloven die gouden bergen beloven

Hoe ver gaat u voor een mooie baan, een flinke erfenis of hoofdprijs in een loterij? Bent u bereid eerst zelf geld te investeren? Pas op, voorschotfraude ligt op de loer!


WAT IS VOORSCHOTFRAUDE?

Bij voorschotfraude bieden de oplichters het slachtoffer iets waardevols aan. Het slachtoffer moet echter eerst (relatief) kleine onkosten voorschieten voordat hij het aangeboden bedrag of product krijgt. Daarna vragen de fraudeurs steeds grotere bedragen tot het slachtoffer al zijn geld kwijt is of afhaakt. Vervolgens is er geen spoor meer te bekennen van de oplichters.

Meer weten? Lees verder…


VOORSCHOTFRAUDE IN CIJFERS

€ 2,7 miljoen

is de schade in de categorie voorschotfraude die tot en met juli 2016 is gemeld bij de Fraudehelpdesk.

Ruim
€ 4 miljoen

was de totale schade wat betreft voorschotfraude die in 2015 is gemeld bij de Fraudehelpdesk.

264

slachtoffers die daadwerkelijk geld verloren meldden zich in 2015.

€ 1000,-

was de gemiddelde schade per slachtoffer in 2015.


HOE HERKENT U VOORSCHOTFRAUDE?

De verhalen die voorschotfraudeurs ophangen zitten vaak vol fantasie. Toch komt hun trucje vrijwel altijd op hetzelfde neer. Aan de volgende vijf signalen kunt u deze vorm van oplichting herkennen.

Lees verder…

VERSCHIJNINGSVORMEN VAN VOORSCHOTFRAUDE

Voorschotfraude is er in tal van varianten. Toch komt de truc vrijwel altijd op hetzelfde neer: u wordt enthousiast gemaakt met een mooie belofte (zoals een baan, een erfenis, een aankoop op Marktplaats), maar vervolgens bent ú degene die moet betalen. Enkele voorbeelden:

Voorschotfraude met een leningaanbod
De nepleningen lijken een nieuwe ‘groeimarkt’ voor criminelen die zich bezighouden met voorschotfraude. Om de lening te krijgen moeten gedupeerden eerst zelf betalen. Helaas ontvangen ze het geld nooit, maar zijn ze hun voorschot kwijt.
Lees verder…
Datingfraude
Datingfraude is een erg geraffineerde manier van voorschotfraude. De oplichter bouwt een relatie op met het slachtoffer en maakt hem/haar emotioneel afhankelijk. Vervolgens wordt geld ‘geleend’. Helaas ziet de gedupeerde hier niks meer van terug.
Lees verder…
Beleggingsvoorschotfraude
U wordt gebeld door een beleggingsadviseur die een geweldig rendement toezegt. Hij laat u eerst met een klein bedrag investeren en komt daarna terug voor een grotere inleg. Helaas blijken de financiële vooruitzichten – op z’n zachtst gezegd – minder rooskleurig.
Lees verder…
Transactie met overwaarde
De oplichter doet alsof hij u betaalt met een cheque. Het bedrag is hoger dan was afgesproken. Het verzoek aan u is om het overschot terug te betalen. Achteraf blijkt de cheque ongedekt.
Lees verder…
Puppyscam
Het lijkt wel een oerinstinct, de drang van mensen om dieren in nood te willen helpen. Helaas maken oplichters hier misbruik van en troggelen ze sommige ‘redders in nood’ honderden euro’s af.
Lees verder…
Loterijfraude
Bij loterijfraude krijgt u een telefoontje, mail of sms met de boodschap dat u een groot geldbedrag heeft gewonnen in een loterij. Wie reageert, krijgt al snel het verzoek een bedrag over te maken voor kosten die zogenaamd noodzakelijk zijn om het geld te ontvangen.
Lees verder…
Erfenis-voorschotfraude
Bij erfenisfraude krijgt het beoogde slachtoffer per brief of e-mail het nieuws dat een erfenis is vrijgekomen van een zogenaamd ver familielid of naamgenoot. De ontvanger is de erfgenaam van (een deel van) de erfenis. Het gaat meestal om grote bedragen. Om het verhaal geloofwaardig te maken, voegt de oplichter authentiek lijkende certificaten en documenten toe om het vertrouwen te winnen.
Lees verder…
Marktplaatsvoorschotfraude
Bij Marktplaatsfraude of webwinkelfraude koopt u een product, maar dan gaat er iets mis. Zo krijgt u het product uiteindelijk niet geleverd of u verkoopt iets, maar ontvangt geen geld. Er zijn diverse vormen.
Lees verder…
 

DOE DE DATINGFRAUDE QUIZ

U heeft iemand ontmoet via een datingsite, maar heeft u het idee dat er een aantal zaken niet kloppen? Misschien heeft u wel te maken met een datingfraudeur. Vul onderstaande quiz in en u weet of extra op uw hoede moet zijn.
Start de quiz…
 

EERDER GEPUBLICEERD OVER VOORSCHOTFRAUDE

Vakantieleed door oplichting: appartement bezet, geld verdwenen
De loterij gewonnen? Houd uw hoofd erbij
Betoverd door de glans van een miljoenenerfenis
‘Slachtoffer voorschotfraude meer een waaghals dan een ander’
 

VEELGESTELDE VRAGEN OVER VOORSCHOTFRAUDE

Ik ben de dupe van loterijfraude, wat nu?
Hoe herken ik loterijfraude?
Hoe voorkom ik dat ik het slachtoffer word van een transactie met overwaarde?
Ik ben slachtoffer van datingfraude, wat nu?
 


Bron omslagfoto: Max Sparber/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.