NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
06 jan 2017

Nepmedewerkers Britse overheid infecteren scholen met ransomware

ActionFraud, de Britse tegenhanger van de Fraudehelpdesk, waarschuwt scholen voor telefoontjes van lieden die zich voordoen als medewerker van het Ministerie van Onderwijs.

Volgens ActionFraud bellen de oplichters naar scholen en zeggen ze dat ze van het Department of Education zijn. Ze vragen naar het e-mailadres van de directeur of de financieel verantwoordelijke van de school. Ze gebruiken de smoes dat er zogenaamd nieuwe richtlijnen zijn die ze willen opsturen.

Ransomware
De mails die de oplichters sturen hebben een bijlage met een .zip-bestand. Dit bestand bevat kwaadaardige software die ervoor zorgt dat ransomware (gijzelsoftware) wordt geïnstalleerd. Tot nu toe hebben de criminelen tot £ 8,000 (€ 9.363,-) als losgeld geëist.

De Fraudehelpdesk heeft nog geen meldingen ontvangen van Nederlandse scholen die op deze manier zijn benaderd. De Nederlandse Vereniging van openbare scholen en algemeen toegankelijke scholen (VOSABB) waarschuwt haar leden ook voor deze oplichterstruc.

Wilt u meer weten over ransomware en hoe u zich kan beschermen? Bekijk onze themapagina ‘Laat je bestanden niet gijzelen!’ door hier te klikken.

Bron foto: Project 404/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram