NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
19 jun 2018

Nederlandse bedrijven belazerd door cybercriminelen

De politie is een onderzoek gestart naar oplichters die verschillende Nederlandse ondernemingen grote bedragen afhandig hebben gemaakt.

De schade bij de gedupeerde bedrijven varieert van tienduizend tot meer dan honderdduizend euro. De oplichters konden toeslaan doordat ze de e-mailadressen van medewerkers van bedrijven hadden gehackt, schrijft de politie.

Vanuit deze e-mailadressen stuurden de oplichters e-mails naar klanten. Ze deden alsof het rekeningnummer van het bedrijf was gewijzigd. Ze vroegen deze klanten om betalingen voortaan op het nieuwe nummer te doen. Te laat ontdekten deze bedrijven dat het geld naar de verkeerde partij was overgemaakt. Volgens de politie opereren de daders vanuit het buitenland.

De truc die wordt gebruikt is een variant op CEO-fraude. Doorgaans imiteren de oplichters een leidinggevende en vragen een medewerker geld over te maken. Zo’n e-mail zien er dan als volgt uit:

voorbeeld CEO-fraude

Advies
Bedrijven kunnen zelf technische maatregelen nemen waarmee ze minder kwetsbaar worden voor dit soort oplichting. Lees hier een eenvoudige handleiding waarmee het zogeheten Sender Policy Framework (SPF) kan worden ingericht.

Meer weten over CEO-fraude? Laat u in een minuut bijpraten.