NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
07 mrt 2017

Meer dan twee ton schade door Microsoftbellers

Het is een oude truc maar blijkt nog steeds effectief: oplichters die zich voordoen als medewerker van Microsoft. In 2016 namen ze ten minste 102 Nederlanders te grazen.

In totaal ontving de Fraudehelpdesk vorig jaar 1403 meldingen over zogeheten Microsoftbellers. De meeste melders raakten geen geld kwijt. Bij 102 van hen was dat wel het geval. De totale schade: bijna € 204.000,-. In een geval verloor een slachtoffer maar liefst 47 duizend euro.

Tactiek
Deze uitschieter is te verklaren doordat de oplichters hun tactiek steeds aanpassen. Waar ze voorheen mensen overhaalden een bedrag te betalen, sluizen de oplichters nu ook zelf geld weg. Ze zorgen er eerst voor dat ze op afstand de computer kunnen overnemen. Op het moment dat de gedupeerde inlogt op internetbankieren, boekt de beller geld van de spaarrekening door naar een eigen rekening.

Pop-ups
Ook combineren de callcenters, die vaak in India gevestigd zijn, telefoontjes met waarschuwingen op een computerscherm. Er verschijnt een pop-up in beeld waarop staat dat allerlei kwaadaardige virussen actief zijn op de betreffende pc. Om deze te verhelpen, moeten ze een nummer bellen. Wie belt krijgt geen medewerker van de softwaregigant aan de lijn, maar een oplichter.

Totale omvang
Wat de hoogte van de schade door dit soort oplichterij precies is, blijft gissen. Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de meldingen die de Fraudehelpdesk heeft ontvangen. Niet alle gedupeerden richten zich tot de helpdesk.

Zie ook: Zo beduvelen Microsoftbellers onwetende computergebruikers

Bron foto: Thomas Hawk/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram