NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
02 jan 2017

Laat je bestanden niet gijzelen!

Met het versleutelen van bestanden op computers verdienen cybercriminelen grof geld. Dat kunnen ook úw bestanden zijn. En úw geld.


 
 
 

Wat is ransomware?

Ransomware is kwaadaardige software waarmee criminelen de bestanden op uw computer (en soms smartphone of tablet) op afstand kunnen versleutelen. Vervolgens starten ze met afpersing. Ze zeggen u pas weer toegang tot uw bestanden te geven als u losgeld betaalt.

 
 
 

Hoe beschermt u zichzelf?

Klik op onderstaande buttons voor meer informatie.

 

   
Maak back-upsBeveilig uw computerWeet waar het gevaar zit

 
 
 

Bestanden geblokkeerd. Wat nu?

Ransomware heeft zich op uw computer of netwerk genesteld. Lees hier wat u het beste kunt doen:

 

Tip 1 Blijf rustig. De criminelen achter de ransomware gaan de druk opvoeren, maar laat vooral uw hoofd niet op hol brengen.
   
Tip 2 Verbreek de verbinding met internet en ontkoppel externe harde schijven en usb-sticks die nog in verbinding staan met uw computer. Mogelijk kunt u hiermee verspreiding voorkomen.
   
Tip 3 Betaal niet het gevraagde losgeld. U heeft geen enkele garantie dat u toegang terugkrijgt tot uw bestanden. Bovendien helpt u onbedoeld mee deze criminele activiteiten in stand te houden.
   
Tip 4 Ga naar Nomoreransom.org en bekijk of deze site een sleutel aanbiedt voor de ransomware die u getroffen heeft. Extra tip: staat uw sleutel er nu niet bij? Check het over enkele weken nog eens. De site wordt steeds aangevuld.
   
Tip 5 Komt u niet verder via bovenstaande site, neem dan contact op met een computerexpert bij u in de buurt.
   
Tip 6 Doe een melding bij de Fraudehelpdesk. Waarom? Lees het hier.


 
 


 

Hoe maak je back-ups?

 

Ransomware-criminelen slagen er steeds weer in om nieuwe computers te besmetten. Ook u kunt er maar het beste van uitgaan dat uw bestanden ooit eens versleuteld worden. Door voorzorgmaatregelen te treffen, zoals het maken van back-ups van uw bestanden, kunt u de gevolgen van een besmetting flink beperken.

Het maken van een goede back-up is belangrijk. Een computerexpert kan deze eenvoudig terugzetten op de plek van de documenten die door de ransomware versleuteld zijn. U kunt dan bijvoorbeeld weer bij uw foto’s, zonder dat u geld heeft betaald aan de criminelen.

Op de website van de Consumentenbond staat een stappenplan voor hoe u precies een back-up maakt. Deze vindt u hier.

 
 


Hoe beveilig je je computer?

 

Ransomware krijgt veel minder kans uw systeem te blokkeren als u een goede antivirussoftware gebruikt. Deze software houdt op de achtergrond in de gaten wat andere programma’s precies doen. Een virusinfectie kan hierdoor op tijd worden opgespoord, nog voordat het virus zich echt genesteld heeft op uw pc.

Ook is het belangrijk updates van programma’s op tijd in te voeren. Vaak maakt ransomware misbruik van de mogelijkheden die verouderde versies van software bieden. Inmiddels hebben de ontwikkelaars van de software deze zwakke plekken afgedicht. Gebruikers profiteren daar pas van als ze die updates ook echt installeren. Doe dat dus ook, anders zet u zelf de achterdeur op een kiertje en wordt uw systeem onveilig.

 
 


Waar loop je een ransomware-besmetting op?

 

Om goede maatregelen tegen ransomware te kunnen nemen, is het belangrijk te weten waar een besmetting vandaan kan komen. Criminelen kunnen uw computer namelijk op verschillende manieren besmetten.

De meest voorkomende manier waarop ransomware zich verspreidt, is via bijlages in valse e-mails. Dikwijls wordt de kwaadaardige software verstopt in een bestandje dat op het eerste gezicht een factuur lijkt.

Ook kunnen malafide websites uw computer besmetten. Deze sites kunnen zo zijn ingericht dat zodra u ze bezoekt, er automatisch een bestand wordt gedownload. Soms slagen criminelen er zelfs in met ransomware besmette advertenties op bonafide websites te plaatsen. Een eenvoudig bezoek aan zo’n website kan voldoende zijn om ransomware binnen te halen.