NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
24 nov 2017

Kerstcadeau laat personeel ABN Amro klikken op ‘phishingmail’

Vorig jaar ontstond rumoer toen medewerkers van ABN Amro geen kerstpakket meer kregen. Velen waren dan ook blij verrast toen ze onlangs een mailtje kregen waarin stond dat ze dit jaar wél weer een verrassing zouden krijgen.

Helaas bleek het een test van de bank zelf om te zien of het personeel alert was op valse e-mails. Medewerkers die klikten op de link kwamen op een neppagina terecht. Daar vonden ze tips over hoe ze de valse e-mail hadden kunnen herkennen. De medewerkers ontdekten op de die site ook dat er dit jaar wederom geen verrassing op ze ligt te wachten met kerst.

Cybercriminelen proberen steeds beter in te speken op de actualiteit en gebruiken onderwerpen die bij veel mensen bekend zijn. Een mail, zoals de ABN Amro stuurde over een kerstpakket, is dan ook niet vergezocht. Onlangs waarschuwde de Fraudehelpdesk bijvoorbeeld voor een e-mail die ging over het regeerakkoord. Het ontdekken van valse e-mails wordt nog eens bemoeilijkt doordat de berichten met regelmaat van een persoonlijke aanhef zijn voorzien.

De tips die de ABN Amro zelf geeft om de valse e-mail te ontmaskeren:

Bent u in staat valse e-mails van echte te onderscheiden? Doe onze Kennisquiz valse e-mail.