NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
06 mrt 2018

Helft alle Nederlanders onbekend met maatregelen tegen internetcriminelen

Twee derde van de Nederlanders denkt dat de kans toeneemt dat hij de komende jaren zelf met internetcriminaliteit te maken krijgt. Tegelijkertijd weet slechts de helft van de Nederlanders (53%) hoe hij zich tegen online gevaren kan beschermen.

Dat blijkt uit onderzoek onder 1.033 Nederlanders door PanelWizard, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat ministerie is een campagne gestart om mensen weerbaarder te maken tegen internetcriminaliteit.

45% van de Nederlanders denkt dat zijn persoonlijke gegevens interessant zijn voor internetcriminelen. Toch neemt lang niet iedereen de juiste voorzorgsmaatregelen. Zo stelt de helft van de Nederlanders software-updates weleens uit. 4 op de 10 Nederlanders gebruiken regelmatig gratis openbare wifi-netwerken.

Ook kiezen 4 op de 10 Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, bijvoorbeeld voor e-mail, bankrekening en webwinkels. Een vijfde van de Nederlanders die een wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt, past dat wachtwoord zelfs bij meer dan tien accounts toe.

Het treffen van voorzorgsmaatregelen tegen internetcriminaliteit kan een groot verschil maken. Door bijvoorbeeld software-updates direct uit te voeren en sterke wachtwoorden te gebruiken, is de kans kleiner dat internetcriminelen bij persoonlijke gegevens kunnen, zoals foto’s, wachtwoorden en bankgegevens.

“Internetcriminelen worden steeds slimmer. Zij doen er alles aan om toegang tot computers, smartphones en tablets te krijgen”, zegt minister Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Het is daarom belangrijk dat we meer aandacht geven aan onze online veiligheid: het is voor iedereen logisch de buitendeur op slot te draaien, maar dat geldt niet voor onze digitale deuren. Met de nieuwe campagne willen we mensen stimuleren zich online beter te beschermen. Door een aantal eenvoudige tips op te volgen, maken we het internetcriminelen een stuk moeilijker.”


4 tips om je beter te wapenen tegen internetcriminelen

1. Voer updates altijd direct uit
Updates bevatten vaak beveiligingsupdates waardoor je gegevens beter beschermd blijven. Voer daarom altijd direct alle software- en app-updates uit op je computer, tablet en mobiele telefoon.

2. Leer foute links herkennen
Een nepmail met een foute link erin is een veelgebruikte manier om jouw gegevens te ontfutselen. Als je een nepmail herkent en niet op linkjes en bijlagen klikt, snijd je internetcriminelen de pas af.

3. Maak regelmatig een back-up
Voorkom dat je foto’s, teksten en andere bestanden op bijvoorbeeld je computer kwijtraakt, omdat deze wordt besmet door een virus, zoals ransomware. Vergeet hierbij de bestanden op je mobiele telefoon en tablet niet.

4. Gebruik sterke wachtwoorden
Sterke wachtwoorden zijn moeilijk te raden en moeilijk te kraken. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts. Met een wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen – heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand.

Over de campagne
Met de publiekscampagne tegen internetcriminaliteit wil het ministerie van Justitie en Veiligheid Nederlanders helpen zich beter tegen internetcriminaliteit te beschermen. De campagne is vooral zichtbaar op sociale media, zoals Facebook, Twitter en Snapchat. Ook is er een radiospot die mensen oproept maatregelen te treffen tegen internetcriminaliteit.