NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
17 jan 2014

Grote stijging slachtoffers datingfraude

Vorig jaar zijn bij de Fraudehelpdesk 375 meldingen binnengekomen over datingfraude via internet. Een jaar eerder waren dat er nog 107. Volgens de Fraudehelpdesk zijn er mogelijk nog veel meer mensen opgelicht door hun ‘nieuwe partner’, maar houden ze uit schaamte hun mond.

Slachtoffers
Slachtoffers zijn vaak mensen die hun partner hebben verloren of net zijn gescheiden. Ook ouderen zijn kwetsbaar, omdat zij niet veel weten van internet.

Vrouwen boven de 50 jaar zijn het vaakst slachtoffer. Vorig jaar viel 78 procent in handen van amoureuze oplichters. Een op de vier slachtoffers is een man. Opvallend is dat zij meer geld kwijt raakten dan vrouwen. Een van hen zegt zelfs voor 1,5 miljoen euro te zijn opgelicht.

Net voor de feestdagen vorig jaar was er een piek in het aantal meldingen. Dat is precies het moment waarop singles kwetsbaar zijn en hopen dat ze de feestdagen toch niet alleen hoeven door te brengen.

Nieuwe trend: Facebook
Lagen oplichters eerder vooral op de loer op datingsites, tegenwoordig maken ze ook gebruik van social media als Facebook of LinkedIn om mensen die op zoek zijn naar de ware liefde in te palmen. Facebook is voor de oplichters een ideaal middel. Ze kunnen daar namelijk precies uitzoeken hoe het leven van hun slachtoffer eruit ziet en er zo op inspelen.

Ook zijn Facebookgebruikers minder alert op bedriegers, omdat ze via het sociale netwerk niet op zoek zijn naar een relatie. Mensen die gebruikmaken van datingsites zijn meer op hun hoede. Van alle profielen op Facebook wereldwijd is 9 procent nep.

Lees hier meer datingfraude:
Oplichters struinen datingsites af
Datingfraude grootste schadepost
Minderheid vindt gedupeerde datingfraude dom
Alles over datingfraude