NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
01 jun 2018

Europol versterkt jacht op katvangers

Europol wil de pakkans voor katvangers of geldezels vergroten. Hiervoor werken ze onder andere samen met internationale politiediensten onder de titel European Money Mule Action.

Volgens Europol is 90 procent van alle frauduleuze transacties te linken aan cybercrime. De opbrengst van bijvoorbeeld phishing en CEO-fraude wordt via katvangers weggesluisd. European Money Mule Action heeft de afgelopen twee jaar 400 arrestaties opgeleverd. Aan het initiatief werkt ook de European Banking Federation mee.

Baan lijkt aantrekkelijk
Europol waarschuwt dat criminelen katvangers lokken met het aanbod van een ogenschijnlijk aantrekkelijke baan. Het gaat vaak om flexibel werk dat vanuit huis kan worden gedaan. Het ‘enige’ dat werknemers hoeven doen is bankrekeningen openen. Vervolgens worden er bedragen op gestort die de katvangers moeten doorzetten naar andere rekeningen. Dat lijkt misschien aantrekkelijk, maar de gevolgen voor de katvanger kunnen groot zijn.

Gevolgen voor katvanger
Ten eerste is de pakkans groot. Een katvanger riskeert bovendien een serieuze straf én grote financiële gevolgen. Banken kunnen bestrafte katvangers weigeren diensten te verlenen, waardoor het niet langer mogelijk is een rekening te openen of een hypotheek aan te vragen. Ook kan katvangers worden opgelegd dat ze de schade van slachtoffers vergoeden.