NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
27 okt 2017

Ruim helft van ontvangen nepmails betreft ‘Laatste aanmaning’

Niet eerder heeft de Fraudehelpdesk zoveel exemplaren ontvangen van een valse e-mail als een met het onderwerp ‘laatste aanmaning’. Dit is een e-mail waarin de naam van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) wordt misbruikt.

In de afgelopen zeven dagen hebben melders bijna 22 duizend e-mail doorgestuurd die ze niet vertrouwen. In maar liefst 11.700 van deze gevallen betreft het de nepmail van het CJIB (53% van het totaal). Steeds staat in het bericht dat een vrij klein bedrag moet worden betaald vanwege een openstaande verkeersboete. In sommige mails gaat het bijvoorbeeld om € 38,25, in weer andere wordt € 42,25 genoemd. Belangrijk om te onthouden is dat het CJIB nooit aanmaningen of verkeersboetes via e-mail verstuurt.

Opvallend is dat de afzenders willen dat de ontvanger het bedrag voldoet via Bitcoins. Daarvoor moet het bedrag eerst worden omgezet van euro’s naar de cryptomunt. Dit gebeurt via de legale website Bitonic.nl. Vervolgens kunnen de afzenders het geld anoniem innen.

Tot nu toe heeft de Fraudehelpdesk in 2017 al meer nepmails ontvangen dan in heel 2016. Vorig jaar waren dat er bijna 600.000. De teller staat nu al op 670.000. Onbekend is of dat komt door een groter aanbod aan valse e-mails of een toename van de naamsbekendheid van de helpdesk.

Bekijk een voorbeeld van de valse e-mail (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding