NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
26 apr 2017

€ 240.000 wel/niet kwijt door CEO-fraude

Opluchting bij een Nederlandse vestiging van een buitenlands bedrijf. De € 240.000,- die ze kwijtraakten door oplichting stond niet lang erna weer op de rekening.

Het bedrijf was slachtoffer geworden van zogeheten CEO-fraude, waarbij oplichters zich voordoen als de hoogste baas binnen het bedrijf. Met een reeks smoezen halen criminelen een financieel verantwoordelijke binnen een bedrijf over een groot bedrag over te boeken.

Een Nederlandse medewerker dacht ook een verzoek van zijn hoogste baas uit te voeren toen hij € 240.000,- overmaakte naar een Chinese bankrekening. Dit zou zijn in verband met een geheime overname. Kort erna bleek dat het verzoek door oplichters was verstuurd die de naam van de CEO misbruikten.

De man nam contact op met de Fraudehelpdesk. Wij brachten hem in contact met het Team High Tech Crime van de politie. Ook maakte hij melding bij zijn bank. Na wat dagen van flinke spanning kon hij opgelucht ademhalen. Het geld stond weer op de bankrekening, met als omschrijving ‘annulering’.

Hoe de bank het geld precies heeft kunnen terughalen is bij de Fraudehelpdesk niet bekend.

Meer weten over CEO-fraude? In een minuut bijgepraat over CEO-fraude

Bron foto: Eigirdas/Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram

Save