NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
02 sep 2016

Duits bedrijf € 40 miljoen kwijt door CEO-fraude

Leoni AG, een grote Duitse fabrikant van elektriciteitskabels, is flink gedupeerd door CEO-fraudeurs. Ze wisten het bedrijf € 40 miljoen afhandig te maken.

Dat maakte de onderneming onlangs zelf bekend. Dit gebeurde vier dagen nadat ze zelf hadden ontdekt dat het geld verdwenen was.

Het bedrijf is slachtoffer geworden van zogeheten CEO-fraude. Hierbij doen oplichters zich voor als de hoogste baas binnen een bedrijf of diens vertegenwoordiger. Ze winnen het vertrouwen van een medewerker op de financiële afdeling en vragen vervolgens een groot bedrag over te maken.

In het geval van Leoni AG was het doelwit van de aanval een financiële topman in een filiaal in Roemenië. Die dacht een opdracht te krijgen van zijn bazen in Duitsland. Het lijkt er op dat de criminelen goed hun huiswerk hadden gedaan. Ze wisten dat de Roemeense fabriek de enige was die dergelijke overschrijvingen kan uitvoeren. Bovendien werd in de mails rekening gehouden met de interne regels van Leoni AG voor het overboeken van geld.

Lees meer: In een minuut bijgepraat over CEO-fraude

Bron foto: Bruce Thomson/Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram