NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
15 feb 2017

Datingfraudeslachtoffer van 2 miljoen

In de VS raakte een datingfraudeslachtoffer maar liefst 2 miljoen dollar kwijt. Dat maakte de FBI bekend. De vrouw leerde haar ‘liefde’ kennen via Facebook.

Het verhaal doet sterk denken aan meldingen die we ook bij de Fraudehelpdesk krijgen. De vrouw, in de 50, met een zeer slecht huwelijk en emotioneel kwetsbaar, was actief op Facebook. Een man die zich Charlie noemde maakte contact via een onschuldig lijkend chatberichtje.

Ze deelden hun passie voor de kerk, en zongen en baden samen via de telefoon. ‘Charlie’ gaf haar de aandacht die ze zo hard nodig had, en het contact werd steeds intensiever. Uiteindelijk kwam Charlie natuurlijk in de financiële problemen, en zonder dat ze elkaar ooit ontmoet hadden gaf de vrouw hem meermaals geld. Achter het nepprofiel van Charlie zat echter een Nigeriaanse oplichtersbende, bleek achteraf uit het politieonderzoek.

Een kleine 15.000 Amerikanen deed in 2016 een melding van datingfraude. Zij werden in totaal voor ruim 230 miljoen dollar opgelicht. De FBI spreekt van een duidelijke toename ten opzichte van het jaar daarvoor.

Lees meer over datingfraude op onze speciale pagina.

Bron foto: Dick/Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram