NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
28 nov 2016

Datingfraude overkomt 7 procent ouderen

Van de bevolkingsgroep boven de 50 jaar krijgt ruim 7 procent te maken met datingfraude. Dat is één op de veertien personen van middelbare leeftijd, die op zoek zijn naar een andere levenspartner.

Dit blijkt uit onderzoek dat de Fraudehelpdesk heeft laten uitvoeren. Datingfraude ontstaat als iemand op Facebook of op een datingsite contact maakt met een potentiële liefdespartner, die een oplichter blijkt te zijn.

Verantwoordelijkheid
De helft van de bevraagden vindt dat de datingsites verantwoordelijk zijn voor datingfraude: zij moeten ervoor zorgen dat oplichters geen toegang krijgen tot de sites door strenge identiteitscontrole.
Bijna een derde vindt dat de slachtoffers zelf verantwoordelijk zijn. Bijna de helft (48 procent) noemt deze slachtoffers naïef. Eén op de drie (32 procent) vindt juist dat de pechvogels niets te verwijten valt.

Op de vraag of een respondent zelf het slachtoffer zou kunnen worden van een ‘liefdesoplichter’ antwoordt niettemin 41 procent met “Ja, misschien”.

Schade
Van de groep die aangeeft geld te hebben overgemaakt naar een oplichter, stopte de teller bij de meesten (80 procent) bij 500 euro. Sommigen raakten meer kwijt, tot 20.000 euro.
Opmerkelijk is dat 40 procent van de respondenten aangeeft behalve financiële schade ook emotionele klappen te hebben opgelopen. De helft spreekt van aanzienlijke emotionele schade.

Datingfraude is inmiddels een bekend fenomeen, blijkt verder uit het onderzoek. Minder dan een kwart had er nog nooit van gehoord, 76 procent wel. De deelnemers aan het onderzoek vinden dat er meer voorlichting moet komen over de risico’s van online dating. Ook vinden zij dat de politie moet optreden tegen datingfraudeurs.

Bron foto: Nordpirat/Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram