NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
23 jan 2013

Datingfraude door ‘Robert Thomas’

Bij de Fraudehelpdesk meldde zich onlangs een erg bezorgde mevrouw. Ze had een jaar geleden de Britse weduwnaar Robert Thomas op internet leren kennen. Afgelopen zomer was deze man tijdens een zakenreis in Nigeria in de problemen geraakt. Sindsdien stapelde de ellende zich op.

30.000 euro
De vrouw had geprobeerd hem en zijn dochter te helpen. Via Moneygram en Western Union had ze inmiddels zo’n 30.000 euro naar Nigeria over laten maken. Geld dat ze zelf had moeten lenen.

Argwaan
Nu het Robert een half jaar later nog steeds niet is gelukt naar zijn woonplaats Birmingham terug te keren, begint de vrouw argwaan te krijgen. Ze is nog steeds overtuigd van de goede bedoelingen van Robert, maar heeft toch wel het idee dat er ergens in het verhaal iets niet klopt. Zo is het wel erg toevallig dat, iedere keer als Robert uit Nigeria weg probeert te komen, hij betrokken raakt bij een overval, een ongeluk krijgt, zijn dochter in het ziekenhuis belandt of hij zelfs ontvoerd wordt.

Bewijzen
In het dossier dat mevrouw toestuurde was een kopie van Roberts paspoort bijgevoegd:

Het identiteitsbewijs is overduidelijk vervalst. De volgende zaken springen in het oog:
– De naam en de geboortedatum staan veel scherper afgetekend dan de rest van de tekst. Dit is een indicatie dat deze gegevens waarschijnlijk naderhand zijn aangebracht.
– Bij de foto valt op dat het geen echte paspoortfoto is. Het haar van de man aan de bovenzijde zit onnatuurlijk strak: een indicatie dat er sprake is van een montage.

Het plaatsen van de foto in Google, levert al snel duidelijkheid op:

Het beeld wordt klaarblijkelijk door (Nigeriaanse) oplichters gebruikt om relaties met goedwillende dames aan te knopen. Deze oplichters beschikken over meerdere foto’s van de man en daarbij worden verschillende namen gebruikt, Nietalleen Robert Thomas uit Engeland duikt op, maar ook Dammy Robinson, Jon Graham en Mitchell Philips uit de VS en David Ireland, zogenaamd geboren in Italië.

De conclusie is dus helaas dat  de vrouw vakkundig is opgelicht en dat ze haar geld nooit terug zal zien.

Een bekende fraudevorm
De oplichtingsmethode staat bekend als ‘Nigeriaanse fraude’. Als eenmaal het vertrouwen van een slachtoffer geworven is, komt er een overtuigend verhaal over een plotseling ontstane behoefte aan geld. Al snel volgt de vraag of het slachtoffer wil helpen. Vaak begint dat met kleinere bedragen maar die worden doorgaans al snel opgevoerd. Het overmaken via Moneygram of Western Union betekent bovendien dat de ontvanger onherleidbaar is. Het geld is dan ook niet terug te halen.

Advies
– Wees kritisch bij contacten via internet.
– Wees bijzonder alert als iemand u langs deze weg met een zielig verhaal confronteert.
– Maak nooit geld over aan iemand die u alleen via internet kent.
– Besef dat geld dat u naar het buitenland overmaakt niet terug te halen valt. Zeker niet als dat via Moneygram of Western Union gebeurt.

Zie ook:
Datingfraude