NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
17 feb 2017

Het blijft opletten met nepfacturen in e-mails

Oplichters blijven het proberen: kwaadaardige software (malware) verspreiden via e-mails over valse facturen. Een paar recente voorbeelden.

Bij oplichting zal hetzelfde gelden als voor initiatieven in de normale wereld: als iets niet meer werkt, dan stop je ermee. Al jaren proberen criminelen mensen in de val te lokken door ze valse e-mails te sturen over facturen die nog openstaan. Kennelijk trappen er nog altijd genoeg mensen in, want de oplichter blijven het proberen.

Onrust
Een onbetaalde factuur levert altijd onrust op, en dat weten de afzenders. De kans dat iemand klikt, is vrij groot. Daar is het de oplichters natuurlijk om te doen. Vervolgens proberen ze kwaadaardige software te installeren. Overigens wordt de smoes van een openstaande factuur ook gebruikt om persoonsgegevens binnen te hengelen (phishing) of om mensen een niet-bestaande factuur te laten betalen (spookfactuur). In de onderstaande voorbeelden gaat het slechts om het verspreiden van malware.

Telecombedrijven
Vaak wordt de indruk gewekt dat de facturen afkomstig zijn van telecomaanbieders, zoals T-Mobile, KPN en Vodafone. Bekijk twee recente voorbeelden:

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Andere afzenders
Sinds enige weken verschijnen er valse e-mails over een factuur van een Oostenrijkse of Italiaans domein. De taal in de mails is Nederlands. In het onderwerp staat steeds het woord ‘factuur’ gevolgd door een nummer:

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Oudere voorbeelden
Rond de zomer van 2016 was er een golf van e-mails met daarin de factuur van een transportbedrijf. Deze verscheen in tientallen varianten. Hier was het doel van de afzenders om ransomware te verspreiden.

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Advies
De afzenders van dit soort e-mails hopen dat een ontvanger schrikt en vervolgens een aantal onverstandige dingen doet. Dat moet u zelf zien te voorkomen. Natuurlijk wilt u geen facturen onbetaald laten, maar kijk eerst eens rustig of het wel een echte factuur is. Open voor de zekerheid geen bijlages, zeker niet van een onbekende afzender. Heeft u twijfels, bel dan voor de zekerheid de klantenservice. Als het écht een factuur is die u moet betalen maakt het niet uit of u dat tien minuten later doet. Doe dit soort dingen niet overhaast.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram