NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
01 jul 2016

Roep acquisitiefraude een halt toe

Ondernemers blijven het doelwit van gehaaide advertentiebureau’s die proberen op slinkse wijze geld te verdienen. Vorig jaar meldde het bedrijfsleven een schade van zo’n drie ton als gevolg van spookfacturen en ongevraagde abonnementen bij de Fraudehelpdesk. De kans is groot dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Daarom zegt de Fraudehelpdesk STOP tegen acquisitiefraude.


WAT IS ACQUISITIEFRAUDE?

Bij acquisitiefraude benaderen advertentiebureaus ondernemers voor het plaatsen van vermeldingen op websites en advertenties in bladen of magazines. U krijgt een telefoontje of een spooknota. De fraudeurs gaan zo te werk dat de ondernemer doorgaans ongemerkt en tegen zijn wil akkoord gaat met een nieuw contract.

Meer weten? Lees verder…

ROEP ACQUISITIEFRAUDE EEN HALT TOE!

Frits Mostert is ooit in de truc van acquisitiefraudeurs getrapt. Dat gebeurt hem geen tweede keer…

HOE HERKENT U ACQUISITIEFRAUDE?

Acquisitiefraudeurs kunnen u zowel telefonisch als via de post of per mail benaderen. Ze bellen bij voorkeur op het drukste moment van de dag. Ze hopen dat u dan eerder toehapt. Vaak is er haast bij, u moet snel beslissen. De verkoopmethode is agressief, zeker als u nee probeert te zeggen. De volgende situaties komen vaak voor:

De acquisitiefraudeurs zeggen dat er al sprake is van een zakelijke relatie. De ondernemer moet ’slechts’ de bedrijfsgegevens controleren op de nu komende fax of e-mail.

Er wordt gevraagd of er tegen betaling interesse is in verlenging van de ‘gratis’ vermelding op de website van het advertentiebureau. Zo niet, onderteken dan snel de fax of neem telefonisch even wat gegevens door zodat de wijziging correct kan worden verwerkt.

De ondernemer kan een gehandicaptenkrant of kleurgids voor zieke kinderen sponsoren voor een eenmalig laag tarief.

HOE VOORKOMT U DAT U SLACHTOFFER WORDT?

TIP 1: Pas altijd op met mondelinge toezeggingen.
Malafide acquisitiebureau’s zijn er bijzonder bedreven in uw woorden te verdraaien. Ze voeren met u een aardig gesprek over de voorwaarden, maar veranderen die voorwaarden op het moment dat ze de opname starten. Dan zegt u ja op iets dat u niet wilt. In sommige gevallen is de opgenomen conversatie gemanipuleerd.

TIP 2: Let op waarvoor u tekent. Controleer altijd de tekst en de kleine letters.
Pas als u de kleine lettertjes leest blijkt een factuur geen rekening die u moet betalen, maar een aanbieding, waardoor u soms lange tijd aan een ongewenst abonnement vastzit. Ook wordt soms gedaan alsof u al een klant bent bij het bureau en dat u slechts een formulier hoeft te ondertekenen om het contract op te zeggen. Of u hoeft slechts een kant-en-klare advertentietekst te accorderen voor een volgende plaatsing. In werkelijkheid gaat u dan een nieuwe verbintenis aan of blijkt achteraf dat er sprake is van meerdere plaatsingen en extra toeslagen.

TIP 3: Onderteken en retourneer nooit ‘zomaar’ een fax, e-mail of poststuk.
Fraudeurs lokken u in de val door u een formulier op te sturen dat u even op fouten dient te controleren. Wat u niet doorheeft is dat, als u het formulier terugstuurt, u aan een abonnement vastzit of onbedoeld een akkoord geeft voor meerdere plaatsingen. Opletten dus!

 

ZO ROMMELEN ACQUISITIEFRAUDEURS U EEN VERBINTENIS IN

Malafide advertentiebureaus hanteren verschillende tactieken waarmee ze ondernemers een ongewenst contract opdringen. Bekijk een voorbeeld en zie welke trucjes worden uitgehaald.
 
Lees verder…
 

Nieuwe wetgeving tegen acquisitiefraude halt

Goed nieuws! Ondernemers zijn beter beschermd tegen acquisitiefraude sinds op 1 juli 2016 nieuwe wetgeving is ingegaan. Daardoor is het moeilijker geworden voor malafide bureau’s om ondernemers om de tuin te leiden, bijvoorbeeld doordat ze moeten aantonen dat ze de ondernemer goed hebben voorgelicht. Acquisitiefraude is door de nieuwe wet ook daadwerkelijk strafbaar geworden.

Meer weten? Lees verder…

 

EEN NIEUWE WET TEGEN ACQUISITIEFRAUDE, MAAR ACHTEROVER LEUNEN IS ER NIET BIJ…

Acquisitiefraude zal niet volledig verdwijnen als op 1 juli een nieuwe wet van kracht wordt die deze fraudevorm strafbaar stelt. Dat is althans de verwachting van de Fraudehelpdesk. Bent u als ondernemer toch in de truc van een malafide bureau getuind? Onderneem dan de volgende stappen:

1. Voer schriftelijk verweer

2. Doe aangifte bij de lokale politie

3. Word deelnemer van de Fraudehelpdesk

Meer weten? Lees verder…

EERDER GEPUBLICEERD OVER ACQUISITIEFRAUDE

Achterover leunen is er niet bij met de nieuwe wet tegen acquisitiefraude
Tot twee jaar cel voor acquisitiefraude
Rechtbank veroordeelt minderjarige voor acquisitiefraude
Vier jaar gevangenisstraf voor acquisitiefraudeur
 

VEELGESTELDE VRAGEN OVER ACQUISITIEFRAUDE

Als ik een rekening van een acquisitiebureau niet betaal, krijg ik dan een BKR registratie?
Kan ik een aangetekende brief naar een postbus sturen?
Ik ben de dupe van acquisitiefraude, wat nu?
Ik krijg een raar telefoontje over het plaatsen van een advertentie en/of naamsvermelding. Wat is dit?