Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Meer schade door ransomware

Steeds meer computergebruikers krijgen te maken met ransomware. Het aantal meldingen steeg vorig jaar met ruim 11 procent. Dat meldt de NOS op basis van gegevens van beveiligingsbedrijf Kaspersky. Op telefoons en tablets was juist een lichte daling te zien.

Het bedrijf baseert zich op het aantal gevallen waarbij ransomware werd herkend door de virusscanner. Tussen april 2016 en maart 2017 was dat bij 2,5 miljoen gebruikers het geval. Het gaat daarbij dus om gevallen waarbij geen slachtoffers vielen, omdat het antivirusprogramma het virus tegenhield.

Bij de Fraudehelpdesk zien we een lichte stijging in het aantal slachtoffers, en een flinke stijging in het schadebedrag. Zo was de totaal gemelde schade in 2016 vrijwel gelijk aan het gemelde schadebedrag in de eerste 5 maanden van 2017. Gemiddeld waren de slachtoffers ruim € 4000,- kwijt.

Gisteren maakte de NOS al bekend dat in de afgelopen drie jaar minstens 15 Nederlandse ziekenhuizen werden getroffen door een gijzelvirus.

Advies
Probeer besmetting met ransomware te voorkomen door een goed antivirusprogramma te gebruiken, en uw software up-to-date te houden. Open geen bijlagen in e-mails waarvan u de afzender niet kent, en klik ook niet op links in een mail.

De enige manier om de gevolgen van een besmetting met ransomware te beperken, is het nemen van voorzorgsmaatregelen. Maak daarom regelmatig back-ups van uw bestanden.

 


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram