NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
07 okt 2013

Datingfraude grootste schadepost

Apeldoorn, 7 oktober 2013 – Van alle oplichtingsvormen gaat verreweg het meeste geld om in zogenoemde datingfraude. Sinds de oprichting van de Fraudehelpdesk begin 2011 hebben bijna 200 slachtoffers een gezamenlijke schade gemeld van 15.5 miljoen euro. Dat is gemiddeld 77.500 euro per persoon. De totale schade die bij de telefonische hulpdienst is gemeld, bedraagt 28 miljoen euro.

Dit blijkt uit een overzicht van de helpdesk, dat maandag is verschenen. Bij datingfraude proberen oplichters mensen die via internet op zoek zijn naar een partner, op vaak zeer geraffineerde wijze van hun geld af te helpen. Slachtoffers zijn vooral vrouwen boven de 50 jaar, die weduwe zijn of een echtscheiding achter de rug hebben. In totaal hebben 1900 personen melding gemaakt van een poging tot oplichting op een datingsite.

Bancaire fraude gedaald
Ruim 100 particulieren zijn voor 6 miljoen euro met beleggingsfraude de mist ingegaan. Cybercrime kostte 181 melders bijna een half miljoen euro. Bancaire fraude lijkt af te nemen: 41 gedupeerden raakten 400.000 euro kwijt.

Het ware aantal slachtoffers van (digitale) fraude en de daarbij behorende schadeposten is vele malen groter. De Fraudehelpdesk schat mede op basis van onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum dat z’n eigen cijfers minstens met een factor 10 kunnen worden vermeerderd.

===
Voor meer informatie, neem contact op met de afdeling communicatie.