Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Malware verspreid via clouddiensten

Uit een onderzoek onder 20 zogenaamde ‘cloud hosting services’, diensten die online opslagruimte bieden, blijkt dat sommige van deze services malware verspreiden. Maar liefst tien procent van de softwarepakketten die gebruikt worden door de diensten is besmet, en zo’n 700 websites verspreiden actief malware.

Volgens een van de onderzoekers werd bij elke hostingservice wel een of ander probleem gesignaleerd. Ze hebben niet bekendgemaakt welke clouddiensten zijn onderzocht.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Georgia Institute of Technology, de Indiana University Bloomington en de University of California Santa Barbara. Het is het eerste systematische onderzoek naar schadelijke activiteiten bij clouddiensten. De resultaten worden volgende week officieel bekendgemaakt op de ACM Conference on Computer and Communications Security in Wenen.

Uit bovenstaande illustratie blijkt overigens dat we in Nederland nog relatief weinig last hebben van de gevolgen van malware via de cloud: hoe donkerder groen, hoe minder last. Maar oplettendheid blijft verstandig.

Bron foto: Xiaojing Liao/Georgia Institute of Technology


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram