Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Lage rente leidt tot meer beleggingsfraude

Een groeiend aantal particulieren met spaargeld op de bank raakt dat kwijt door beleggingsfraude. Dat stelt de Fraudehelpdesk vast nu het aantal meldingen over oplichting met beleggingsproducten fors is gestegen.

Tot en met september verloren zestig huishoudens 3,9 miljoen euro met nep-beleggingen. In heel 2016 meldden 34 slachtoffers een gezamenlijk verlies van 1,4 miljoen euro.

De verklaring voor deze aanzienlijke stijging is de lage rentestand. Doordat spaarders nog hooguit een half procent rente per jaar krijgen, zoeken zij naar andere wegen om hun geld beter te laten renderen. Gewiekste oplichters spelen in op deze ontwikkeling.

In werkelijkheid zal het aantal personen dat in een beleggingsval trapt, groter zijn dan bij de Fraudehelpdesk gemeld. Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de politie krijgen meldingen binnen.

Vaak gaat de oplichting via de telefoon. Een veel gebruikte methode is om iemand eerst voor een betrekkelijk klein bedrag – bijvoorbeeld 1.000 euro – te verleiden tot aankoop van lucratieve buitenlandse aandelen. De koper ontvangt dan enkele weken later bericht dat de belegging al een leuke winst heeft opgeleverd. Zo weten oplichters met een gehaaid praatje de ‘belegger’ steeds grotere bedragen uit de zak te kloppen.

De individuele schade onder de zestig slachtoffers van dit jaar loopt uiteen van 150 euro tot 1,2 miljoen euro.

Bron foto: Pixabay, CC0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram