Op welke link kun je klikken en welke niet?

Wanneer u veel gebruikmaakt van internet, vindt u overal links: op websites, in e-mails en in appjes. Vaak zijn links (hyperlinks) reuze handig. Helaas spelen in veel oplichtingstrucs foute links een grote rol. Denk maar aan een phishingmail. Belangrijk dus om een betrouwbare van een foute link te onderscheiden.


Oplichters hebben tal van trucs bedacht waarbij foute links een rol spelen. Enkele voorbeelden (klik op de tekst om verder te lezen):


 PHISHING VIA EEN IMITATIE-APP:
U adverteert op een site als Marktplaats.nl en een geïnteresseerde koper meldt zich. Vanwege slechte ervaringen wil hij wel even checken of u als verkoper te vertrouwen bent. En dan gaat het mis...
 
 PROFESSIONELE NEPMAIL MIJNOVERHEID.NL:
In uw inbox vindt u een e-mail van MijnOverheid.nl. Er staat een mededeling voor u klaar. Via een link in de mail komt u bij uw Berichtenbox, denkt u...
 
 FOUTE LINK IN 'BANK-SMS':
Onverwacht krijgt u een smsje van uw bank. Er wordt een groot bedrag afgeschreven als u niets doet. U kunt de overboeking tegenhouden door even in te loggen via een link...
 
 INTERNATIONALE TEKENS VERBLOEMEN VALS WEBADRES:
De URL in een bericht op WhatsApp lijkt te verwijzen naar Nike.com, maar er is iets vreemds mee aan de hand. De N in de link is niet de letter zoals wij die in ons alfabet kennen...
Check voor u klikt

U kunt zelf de kans flink verkleinen dat u op een foute link klikt. Heeft u redenen om over een link te twijfelen? Stel uzelf dan altijd de volgende vier vragen: WAAR TREFT U DE LINK AAN?
Op websites kunt u meestal probleemloos op een link klikken. Bij links in e-mails, smsjes en appjes van onbekende afzenders moet u altijd goed opletten. Krijgt u een bericht met de vraag of u even wilt inloggen? Type dan het webadres dat bij u bekend is zelf in op de adresbalk. Zo houdt u zelf makkelijker de controle over de sites waar u terechtkomt.
 
 WAAR VERWIJST DE LINK NAAR?
Zoals hierboven gesteld: klik alleen op een link als dat écht nodig is. Ontkomt u er niet aan, controleer de link dan zonder er op te klikken. Dit doet u door met uw muis boven de link te 'hangen'. De meeste browsers tonen linksonder de échte URL achter de link. Stel uzelf de vraag of het wel om een logische link gaat als u de rest van het bericht bekijkt. Lees hier hoe u links (URL's) het beste kunt lezen.
Wees extra wantrouwend als een linkverkorter is gebruikt. Oplichters gebruiken die graag om hun onbetrouwbare sites te verhullen.
 
 KENT U DE AFZENDER PERSOONLIJK?
Hoe onbekender de afzender van een link is, hoe meer er reden is een link te wantrouwen. Houd er rekening mee dat oplichters zich kunnen voordoen als een bedrijf waar u klant bent. Op een e-mail van een familielid of vriend kunt u natuurlijk sneller vertrouwen.
Pas juist op met links die u van bekenden krijgt via WhatsApp. Bij verschillende oplichtingstrucs maken onbetrouwbare lieden juist misbruik van uw vertrouwen in een kennis. Lees hier een voorbeeld.
 
 IS ER HAAST BIJ?
Betrouwbare afzenders zullen u de tijd gunnen te reageren. Dus wordt er druk op u uitgeoefend snel te handelen? Dan kunt u ervan uitgaan dat het vals bericht is en de link dus niet te vertrouwen is.
 
Valse links, herkent u ze?

Bent u ervan overtuigd dat alleen dommeriken in een oplichtingstruc trappen? Zoiets zou u nooit overkomen? Dat willen wij weleens zien!

Oplichters maken bij veel trucs gebruik van valse websites. Ze hebben verschillende manieren bedacht om die nepsites te verhullen. Met de nieuwe quiz ‘Trucs met URLs’ kunt u op een veilige manier testen of u deze trucs doorziet.

Invullen quiz
Het duurt slechts enkele minuten om de quiz in te vullen. Aan het einde krijgt u een beoordeling: óf u heeft huiswerk te maken, óf u doorziet de trucs van oplichters al goed.Om de quiz te spelen vragen wij u niet om gegevens in te vullen. U kunt gelijk van start!

Naar de quiz