Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Klachten over diensten die handelen in inschrijfadressen

De Fraudehelpdesk heeft verschillende klachten ontvangen over sites waar klanten een ‘inschrijfadres’ kunnen afnemen.

Via de sites kunnen individuen of bedrijven zich als bewoner of huurder inschrijven op een Nederlands adres, zonder zich er daadwerkelijk te vestigen. Met een inschrijving via deze diensten kunnen mensen een beroep doen op sociale voorzieningen, buiten beeld van de overheid blijven of bepaalde documenten vervangen. Volgens de wet is dit niet toegestaan en is er sprake van valsheid in geschrifte.

De sites bieden echter adressen aan via valse huurcontracten. De eigenaren of bewoners van de adressen weten van niets.

De klachten komen in de kern neer op het volgende:

– De adressen die de sites aanbieden als ‘inschrijfadres’ zijn niet in beheer van deze partijen. Bewoners/eigenaren van de adressen zijn niet op de hoogte van de inschrijving. Ook hebben ze daar geen toestemming voor gegeven.

– Mensen die in zee gaan met de diensten stellen een aanbetaling te hebben gedaan maar vervolgens niks meer te hebben gehoord.

– De diensten verstrekken vervalste huurovereenkomsten waarmee ‘klanten’ proberen zich in te schrijven bij een betreffende gemeente.

De adressen die via de sites worden aangeboden blijken vaak leegstaande woningen te zijn. Die zijn bijvoorbeeld via Funda te vinden. Bezoekers worden onder meer via advertenties op online handelsplaatsen naar de sites gelokt.

Bij de Fraudehelpdesk is bekend dat verschillende gemeenten inmiddels aangifte hebben gedaan. Geheel nieuw zijn deze diensten niet. Eind 2015 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken al opgetreden tegen adresfraude.

Advies
Een ‘inschrijfadres’ is volgens de wet niet toegestaan. Een inwoner van Nederland is verplicht zich bij de gemeente te laten registreren op het adres waar hij woont.
Gemeentes of de bewoners/eigenaren van de woningen kunnen aangifte doen bij de politie.

 

Bron foto: Mark Nederhoed/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram