NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.

Hogere straffen voor vervalsers van facturen

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft de 35-jarige oplichter Duane D. uit Den Haag een hogere straf opgelegd dan de rechtbank.. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar.

D. heeft samen met twee anderen tussen 2008 en 2012 bedrijven, overheidsinstanties en personen valselijk bewogen om grote bedragen over te maken naar rekeningen waarover één of meer deelnemers van de criminele organisatie de beschikking hadden. De schade bedraagt ongeveer 1,3 miljoen euro. Ook hebben zij geprobeerd tot 6 miljoen euro op te lichten. D. moest van de rechtbank 2 jaar de cel in, maar hij ging daartegen in beroep. Het hof vindt zijn daden veel erger.

Werkwijze
D. en zijn ‘collega’s’ bewogen hun slachtoffers grote bedragen over te maken naar rekeningen. Zij onderschepten bijvoorbeeld post en veranderden dan het rekeningnummer op facturen. Vervolgens werden die bedragen een aantal keer doorgeboekt naar rekeningen van andere bv’s die eveneens in handen waren van de criminele organisatie.

List en bedrog
Het gerechtshof stelt dat de door de rechtbank opgelegde en de door de advocaat-generaal gevorderde straffen onvoldoende zijn. Volgens het hof moet een hoge onvoorwaardelijke gevangenisstraf de verdachten ervan overtuigen hun leven van list en bedrog een andere wending te geven.

Ook de twee medeverdachten kregen er een jaar cel bij. Zij krijgen 36 en 32 maanden gevangenisstraf.