NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.

Dega Subsidies verliest rechtszaak tegen ondernemer

De door Dega Subsidies gedagvaarde ondernemer hoeft het door Dega gevorderde bedrag niet te betalen voor de door het bedrijf uitgevoerde ‘subsidiescan’. De ondernemer, die geadviseerd werd door de Fraudehelpdesk, weigerde een rekening te betalen voor een rapport waar hij in de praktijk niets aan had. De rechter stelde hem in het gelijk. Volgens de rechter voldeed het door Dega Subsidies geleverde document niet aan hetgeen de ondernemer had mogen verwachten.

Na een gesprek over de werkzaamheden van de ondernemer voerde Dega Subsidies een subsidiescan uit. Deze bleek echter niet op maat te zijn en dus ook niet van enige waarde. De ondernemer liet het betaalde bedrag van € 393,25 terugstorten, omdat hij ontevreden was over het rapport.

Al snel ontving hij een dagvaarding van Dega Subsidies. Hij moest, inclusief rente, € 442,15 betalen. De ondernemer weigerde dit, omdat de overeenkomst op basis van ‘no cure no pay’ was.

Zijn jurist meldde zich bij de Fraudehelpdesk voor advies. Die concludeerde dat het document algemeen is en niet toegespitst op de onderneming. De rechter deelt deze mening. Zo werd advies gegeven over de beveiliging van een bedrijfspand, terwijl de ondernemer geen eigen pand heeft. Daaruit blijkt onder meer dat er geen sprake is van een op maat gesneden rapport.

De ondernemer hoeft dus niets te betalen, omdat er geen subsidiemogelijkheden voor hem zijn gevonden. Het kantoor levert immers niet de beloofde diensten. De vordering van Dega Subsidies is dan ook afgewezen.

Sinds 2011 ontvangt de Fraudehelpdesk meldingen over de werkwijze van Dega Subsidies, dat ondernemers via de telefoon benadert. Het kantoor vraagt of er interesse is in subsidies, omdat er veel subsidiemogelijkheden voor kleine ondernemers zouden zijn, maar de ondernemers kunnen uiteindelijk niets met de rapporten die zij ontvangen.

Klik hier voor het vonnis.