Let op: Nepmail, fiscus strooit NIET met geld Sinds 17:53 12 mrt 2019

Geldezel na verzoek op social media

Ben jij actief op social media en heb je snel geld nodig? Kijk dan uit. Vorige maand waarschuwde de Kansspelautoriteit nog voor een piramidespel waarvoor met name jongeren werden uitgenodigd. Maar jongeren worden op social media ook geronseld om (onbedoeld) geld wit te wassen.

Op social media als Instagram en Snapchat waren de afgelopen maanden regelmatig advertenties te zien voor ‘snel geld verdienen’. Deze advertenties waren vooral gericht op jongeren. Zo zouden zij met een inleg van 20 euro al snel 160 euro kunnen ‘terugverdienen’ door betalingen van andere spelers. Dat geld zagen ze nooit meer terug.

In andere gevallen werd jongeren gevraagd om hun pinpasje en pincode af te staan. Tijdelijk, in ruil voor een vergoeding. Meestal kwam die vraag van een vage bekende of mede-groepslid. Wie daar op inging, kwam voor onaangename verrassingen te staan. Je bankrekening wordt in zo’n geval namelijk gebruikt om geld door te sluizen. Het gaat dan bijvoorbeeld om geld van slachtoffers van cybercrime. Als rekeninghouder ben je daarmee onderdeel van een crimineel netwerk.

Dat heeft grote gevolgen. De bank ontdekt de fraude namelijk altijd. Je krijgt een strafblad en mag jarenlang geen bankrekening meer openen. En zonder bankrekening wordt het lastig een salaris gestort te krijgen of een (huur)overeenkomst aan te gaan. Ook het afsluiten van een lening wordt een probleem. Het verdwenen geld moet je bovendien terugbetalen.

Lijkt een aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het dat ook. Wil je snel geld verdienen, zoek dan snel een bijbaantje!