Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Geklikt op nepmail postbedrijf? 3 tips

Misschien merkt u niks aan uw computer nadat u op een link in een nepmail van DHL of PostNL heeft geklikt. Dat betekent helaas niet dat er niks aan de hand is met uw pc.

Meer dan 40.000 mensen hebben volgens RTL Nieuws op een link geklikt in een valse e-mail van DHL of PostNL over een pakketbezorging. Achter de link gaat een .zip-bestand schuil. Opent u dat bestandje, dan kan kwaadaardige software op uw computer terecht komen. Daar merkt u mogelijk in eerste instantie niks van. Toch kan het belangrijk zijn in actie te komen. Wat moet u doen?

Stap 1: Welk besturingssysteem heeft u?
De kwaadaardige software (in dit geval Zeus Panda) is alleen werkzaam op computers die op Windows draaien. Mensen met een Apple of die een smartphone hebben gebruikt om de mail te bekijken lopen geen gevaar.

Stap 2: Wat heeft u precies gedaan?
Als u alleen de e-mail geopend heeft en op de link heeft geklikt is er nog niks aan de hand. U loopt pas een risico als u het .zip-bestand opent (op een Windowscomputer). Is dit het geval? Kijk bij stap 3.

Stap 3. Laat uw pc nakijken
Zeus Panda houdt stiekem bij welke websites u bezoekt. Zodra u naar de website van uw bank gaat, toont deze malware een eigen, valse website. Ook kan het gebeuren dat u wel de echte site van de bank ziet, maar dat alleen het inlogvenster is gemanipuleerd. Uw inloggegevens kunnen dan in verkeerde handen terecht komen, met alle mogelijke gevolgen van dien. De malware wordt ook actief als u probeert in te logen bij grote webshops. Laat daarom uw pc nakijken door een expert. Het is namelijk niet eenvoudig deze kwaadaardige software zelf te verwijderen. Maak in de tussentijd geen gebruik van internet en zeker niet van internetbankieren.

Bekijk een voorbeeld van een dergelijke nepmail (in dit geval van ‘DHL’). Klik voor een grotere weergave:

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Bron foto: Harvey Jiang/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.