NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Onze helpdesk zit klaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Op woensdag vanaf 12.00 uur.
06 jun 2014

Oplichters struinen datingsites af

Niemand verwacht op een datingsite het slachtoffer te worden van oplichting. Toch liggen datingfraudeurs op zulke sites op de loer om mensen in te palmen die op zoek zijn naar een nieuwe relatie. Hun doel? Geld aftroggelen.

Praatjes
De fraudeurs gaan geraffineerd te werk om singles die verlangen naar een nieuwe liefde voor zich te winnen. Eerst maken ze een algemeen profiel dat mogelijke slachtoffers aanspreekt. Ook ontbreekt een foto van een knappe man of vrouw niet. De man blijkt vaak een weduwnaar met een kind, de vrouw zegt bijvoorbeeld wees te zijn.

Als het eerste contact is gelegd, begint de oplichter met het versieren van zijn slachtoffer. Met mooie praatjes wordt de buit binnengehaald. Het slachtoffer denkt zijn grote liefde te hebben gevonden, maar heeft in werkelijkheid contact met een criminele bende die kil en berekend te werk gaat. De belangrijkste daders zijn Nigerianen, Ghanezen en Oost-Europeanen.

Crisis
Wanneer het slachtoffer verliefd is en uitkijkt naar de eerste ontmoeting, beginnen de problemen. In deze crisisfase beweert de fraudeur dat er iets is gebeurd waarvoor hij geld nodig heeft. Hij vraagt de virtuele datingpartner om steeds grotere bedragen voor allerlei verzonnen calamiteiten. Veel slachtoffers spenderen al hun geld. Ze verkopen zelfs hun auto om aan extra geld te komen.

In extreme gevallen raakt een enkeling honderdduizenden euro’s kwijt, in de meeste gevallen gaat het om enkele duizenden euro’s. Alleen al in de eerste negen maanden van 2013 waren er 259 slachtoffers, waarvan 49 mensen geld hebben gegeven aan de oplichter. De schade bedraagt ruim 2,6 miljoen euro.

Aandacht
De criminelen zoeken hun slachtoffer(s) zorgvuldig uit. Vaak zijn het eenzame mensen die behoefte hebben aan aandacht. Ze zitten in een kwetsbare fase in hun leven door bijvoorbeeld het verlies van een partner of een scheiding. De fraudeurs richten hun pijlen op zowel mannen (40 procent) als vrouwen (60 procent). Meestal zijn ze tussen de 40 en 70 jaar en komen ze uit alle lagen van de bevolking.

Slachtoffers vragen zich achteraf af waarom ze zo blind zijn geweest. Ze blijven over met een schaamtegevoel en begrijpen niet dat ze erin zijn getrapt. Hun levens zijn financieel en emotioneel geruïneerd, alleen maar door de hoop op die ene grote liefde. Na de ontdekking van de datingfraude denkt 60 procent van de slachtoffers aan zelfmoord.

Alert
Om fraudeurs buiten de deur te houden, is het belangrijk voorzichtig te zijn op het internet. Vertrouw niet zomaar iemand en luister naar uw intuïtie. Vertel ook niet te veel over uzelf en geef nooit uw bankrekeningnummer of andere persoonlijke informatie. Stuur verder nooit geld aan mensen die u nog niet heeft ontmoet. Als betaling via een money transfer van Western Union of MoneyGram moet worden geregeld, dan heeft u te maken met een oplichter. Hou dus de signalen in de gaten die erop kunnen wijzen dat een nieuwe vriend niet is wie hij lijkt.

Zie ook: Minderheid vindt gedupeerde datingfraude dom