Op sociale media staan regelmatig nepadvertenties over beleggen. Vaak zijn daarin bekende Nederlanders te zien die zeggen dat ze veel geld verdiend hebben met beleggen. Ze willen u overtuigen om ook te gaan beleggen bij deze aanbieder.
Als u op zo’n advertentie klikt, komt u op nagemaakte webpagina’s van een krant of televisieprogramma. Deze neppagina’s zien er heel echt uit.
Hier vertellen de bekende Nederlanders over hun succes met beleggen. Soms in een geschreven artikel, maar ook in nep-video’s. Dit kunnen deepfake-video’s zijn: de bekende Nederlanders die u in de video’s ziet hebben deze filmpjes nooit opgenomen, de video’s zijn nep. Het kan ook zijn dat de oplichters stukjes uit echte video’s hebben geknipt en die in hun eigen filmpje hebben geplakt, zodat het lijkt alsof de bekende Nederlander iets over hun aanbieding zegt.
Bekende Nederlanders zoals John de Mol, Jort Kelder, Annechien Steenhuizen en Dick Schoof worden door oplichters gebruikt om mensen te overtuigen zich aan te melden en hun gegevens in te vullen. Wie naam en telefoonnummer invult, wordt al snel gebeld door een zogenaamde ‘broker’: iemand die verstand heeft van beleggen. Vaak wordt ook nog gevraagd om een ID-bewijs op te sturen of meekijk-software op de computer te installeren. Zo begint beleggingsfraude.
Advies
- Worden er heel hoge winsten (rendementen) beloofd of lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan kunt u ervan uitgaan dat het inderdaad niet waar is;
- Stap niet in beleggingen die u niet begrijpt. Ingewikkelde beleggingen met hoge winsten en een laag risico beloven weinig goeds.
- Zoek altijd eerst veel informatie op voordat u op een voorstel om te gaan beleggen reageert. Zoek bijvoorbeeld in de registers van de AFM naar aanbieder. Staat de aanbieder daar niet in, reageer dan niet op het voorstel;
- Zoek op internet of er iets bekend is over de aanbieder, de aanbieding of over de belegging. Typ bijvoorbeeld de naam van de aanbieder in met daarachter het woord ‘klacht’ of ‘review’;
- Betaal geen ‘restriction fee’ of andere onduidelijke kosten aan onbekende bedrijven;
- Let extra goed op als bedrijven of personen vragen geld over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde money transfer-kantoren.
Hebt u gereageerd op een advertentie over een beleggingsvoorstel, of hebt u contact met iemand die een beleggingsvoorstel doet?
- Stop meteen met geld overmaken, ook al zegt de aanbieder dat u wel moet blijven betalen. Meer betalen maakt het probleem alleen maar groter;
- Neem contact op met de Fraudehelpdesk voor uitleg en advies.