NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Wilt u zoeken naar bekende meldingen?
Geef hier uw zoekopdracht in

Wat is spoofing?

Spoofing is het verschijnsel waarbij criminelen hun identiteit verhullen door die van een ander aan te nemen. Vaak doen ze dit om betrouwbaar over te komen. Spoofing komt onder meer voor bij:

• Valse e-mails
Afzenders van valse e-mails versluieren vaak hun eigen afzendadres en doen alsof het bericht verstuurd is door een betrouwbare partij, zoals een bank.

• Websites
Een spoofwebsite is een website die gegevens van slachtoffers ontfutselt. De site lijkt vaak als twee druppels water op een officiële bank of verzekeringssite. De spoofwebsite bevat mogelijkheden om de inloggegevens van personen te kopiëren en te verzenden naar de crimineel. De spoofwebsite verzendt de ingetikte inloggegevens vervolgens naar de crimineel.

• Telefoonnummers
Het nummer dat in de display van uw telefoon verschijnt bij een belletje, is niet altijd het echte nummer waarmee u gebeld wordt. Zogeheten Microsoftbellers maken bijvoorbeeld gebruik van een techniek waarbij een Nederlands nummer in beeld verschijnt, terwijl ze in werkelijkheid vanuit het buitenland bellen.