NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Wilt u zoeken naar bekende meldingen?
Geef hier uw zoekopdracht in

Wat is loterijfraude?

Bij loterijfraude krijgt u een telefoontje, mail of sms met de boodschap dat u een groot geldbedrag heeft gewonnen in een loterij. Als ‘winnaar’ moet u contact opnemen met de organisatie om de prijs in ontvangst te nemen. Om het verhaal geloofwaardig te maken, tonen de oplichters vaak authentiek lijkende certificaten en documenten.

Loterijfraude is een vorm van voorschotfraude. Degene die reageert, krijgt al snel het verzoek een bedrag over te maken voor kosten die zogenaamd noodzakelijk zijn om het geld te ontvangen. In het begin gaat het vaak om kleine bedragen. Daarna worden de kosten steeds hoger. Het bedrag dat de ‘winnaar’ betaalt, kan als verloren worden beschouwd. Ook de beloofde geldprijs wordt niet uitgekeerd.

Ook vragen de fraudeurs onder meer om persoonlijke informatie of kopieën van officiële documenten, zoals uw paspoort of rijbewijs. Deze gegevens zijn nodig om uw identiteit te bevestigen, zo staat vaak in het bericht. Maar de fraudeurs kunnen deze informatie gebruiken om identiteitsfraude te plegen.

Zie ook:
Hoe voorkom ik loterijfraude?
Ik ben de dupe van loterijfraude, wat nu?
Hoe herken ik loterijfraude?