NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Wilt u zoeken naar bekende meldingen?
Geef hier uw zoekopdracht in

Microsoft-telefoontjes

Als u gebeld wordt door iemand van Microsoft, heeft u te maken met een oplichter. Microsoft belt nooit op.

De zogenoemde ‘Microsoft-bellers’ zijn criminelen die de naam van het softwarebedrijf misbruiken. Ze doen zich voor als medewerkers. Ze komen behulpzaam over, maar zijn uit op uw geld of persoonlijke gegevens.

De oplichters vertellen bijvoorbeeld dat er computerproblemen zijn op uw pc, en bieden oplossingen aan. Zo zeggen ze dat het nodig is om naar een bepaalde site te gaan om software te downloaden. Met die software zouden ze op afstand uw ‘probleem’ kunnen oplossen. Wie hierop ingaat, loopt het risico dat er malware op de pc wordt geïnstalleerd.

Deze software kan criminelen uiteindelijk toegang geven tot uw online bankomgeving. Zo sluizen ze geld weg naar hun eigen rekening, zonder dat u dit in de gaten heeft.

Ook is het mogelijk dat potentiële slachtoffers naar frauduleuze websites worden geleid waar naar persoonlijke of financiële informatie, zoals uw creditcardgegevens, wordt gevraagd. Daarnaast kunt u het advies krijgen een virusscanner aan te schaffen. Daarvoor moet worden betaald. Als u hierop ingaat, hebben criminelen toegang tot uw computer. Het betaalde bedrag bent u kwijt.

Ik heb toegang gegeven tot mijn computer, wat nu?