NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Wilt u zoeken naar bekende meldingen?
Geef hier uw zoekopdracht in

Ik krijg een betaalverzoek voor 1 of 2 cent

Heeft u op een handelssite iets te koop aangeboden? U kunt dan benaderd worden door oplichters. Een bekende truc is dat de zogenaamde koper wil weten of u wel te vertrouwen bent. Hij of zij beweert namelijk een nare ervaring te hebben gehad met online aankopen.

Om zeker te weten wie u bent, vraagt de ‘koper’ u een (paar) cent over te maken. Bij de overschrijving wordt namelijk ook uw volledige naam zichtbaar. Ook wordt wel de smoes gebruikt dat u op deze manier het juiste rekeningnummer doorgeeft. Soms wordt ook om een kopie van uw ID-bewijs gevraagd.

Voor het overmaken van de cent, stuurt de zogenaamde koper u een betaallinkje. Via die link denkt u op uw bank-website terecht te komen. Maar de link verwijst naar een nep-website. Alle gegevens die u hier invult, komen bij de oplichter terecht. Denk bijvoorbeeld aan uw bankrekeningnummer, inloggegevens en identificatiecodes. De oplichter kan nu met uw gegevens gaan internetbankieren.

Wees altijd voorzichtig als u iets (ver)koopt via internet. Kijk extra uit als iemand zegt bang te zijn voor oplichting. Vaak gaat het dan om criminelen die hopen dat u een extra stapje zet waar zij misbruik van kunnen maken.

Vraagt iemand een paar cent over te maken? Ga er dan niet mee in zee. Dit is onnodig en verdacht.