Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

‘Factuur’ geopend, computer op slot

Als u per ongeluk een verkeerde bijlage van een e-mail opent, kan ransomware plotseling toeslaan en uw bestanden versleutelen.

Het overkwam iemand die per ongeluk de ‘factuur’ had geopend van een valse e-mail die aan hem persoonlijk was gericht. Voor deze e-mail waarschuwde de Fraudehelpdesk vorige week al. Ook vandaag ontvangt de Fraudehelpdesk weer veel meldingen over een vergelijkbare nepmail met wederom een schadelijke bijlage. Het bestand dat bij de e-mail wordt meegestuurd is geen factuur, maar ransomware.

De man, ongetwijfeld niet het enige slachtoffer van deze reeks nepmails, stuurde ons een schermafbeelding van de melding die op zijn computer te zien was. Hiermee hoopt hij anderen te waarschuwen voor deze schadelijke vorm van cybercrime.

Schermafbeelding cryptolocker

Te zien is dat het gaat om de ransomware-variant CryptoLocker. De criminelen willen dat het slachtoffer een TOR-browser installeert. Dat is een internetprogramma waarmee je anoniem internet kunt gebruiken. Vervolgens krijgt het slachtoffer informatie over wat hij moet doen om weer toegang te krijgen tot zijn bestanden. In dit geval moest hij € 499,- betalen voor een bepaalde termijn. Deed hij dit niet, dan werd het gevraagde losgeld verhoogd tot € 1000,-.

Let op! De Fraudehelpdesk raadt af losgeld te betalen. U heeft geen garantie dat u daadwerkelijk de sleutel in handen krijgt waarmee de versleuteling kan worden opgeheven. Bovendien houdt u onbedoeld de praktijken van dit soort lieden in stand.

Advies
De Fraudehelpdesk raadt mensen aan ervan uit te gaan dat zij ooit te maken krijgen met ransomware. Dit is vanwege de snelle ontwikkelingen op het gebied van deze cybercrime. Wilt u weten hoe u zich goed voorbereidt op een eventuele besmetting? Bekijk dan onze themapagina over ransomware.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram