Let op: Nepmail, fiscus strooit NIET met geld Sinds 17:53 12 mrt 2019

‘Duizenden computers op slot’

Een forse toename van het aantal infecties met gijzelsoftware is sinds twee maanden merkbaar, meldt RTL Nieuws. Het gaat om meldingen wereldwijd. In Nederland zou het om twee tot drie keer zo veel meldingen als daarvoor gaan.

Gijzelsoftware of ransomware wordt meestal geïnstalleerd via een besmette link of bijlage, of door het downloaden van illegale software. De huidige veelvoorkomende variant van de zogenaamde GandCrab-ransomware wordt ook via besmette advertenties verspreid. Het virus versleutelt alle bestanden op de computer, en pas na het betalen van ‘losgeld’ zou het slachtoffer weer toegang krijgen.

Bij de Fraudehelpdesk is geen stijging van het aantal meldingen te zien.

Advies
U kunt een besmetting met ransomware zo veel mogelijk voorkomen door uw software regelmatig te updaten, geen illegale software te downloaden, niet op bijlagen van onbekende afzenders te klikken en verdachte links te mijden. In de praktijk is dat niet altijd werkbaar. Zorg dus nu al voor back-ups van uw belangrijke of dierbare bestanden en foto’s. Zet deze op een externe harde schijf en koppel die los van uw computer. Na een besmetting kunt u de computer door een deskundige laten schoonmaken, en uw bestanden terugzetten op de computer.