Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Diefstal medische gegevens lucratief

Steeds vaker richten cybercriminelen zich op bedrijven en instellingen. Vaak valt daar in één slag meer informatie te halen dan bij particulieren. Tegenwoordig leggen hackers zich graag toe op diefstal van medische gegevens. Deze worden gebruikt voor het plegen van identiteitsfraude.

Volgens een recent onderzoek zijn gestolen medische gegevens op de zwarte markt zelfs vijf keer zo veel waard als creditcardgegevens. Een lucratieve ‘business’ dus.

Voordeel
Een groot voordeel van medische gegevens ten opzichte van financiële gegevens is dat uit de medische dossiers veel meer informatie te halen is. Te denken valt aan volledige namen (ook de meisjesnaam van vrouwen), geboorte- en adresgegevens, BSN-nummers en verzekeringsgegevens. Daarbij komt dat creditcardnummers en pasjes snel geblokkeerd en vervangen kunnen worden.

Meer moeite
De medische gegevens behouden weliswaar langer hun waarde, maar de crimineel moet wel meer moeite doen voordat de gegevens geld opleveren. Zo moeten de data eerst geanalyseerd worden en soms gekoppeld worden aan (gestolen) data uit andere bronnen.

Vooralsnog kunnen cybercriminelen dus sneller hun geld verkrijgen uit financiële data.

Bron foto: Carol Garcia/Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram