Corona: hoger risico op fraude

Door de coronacrisis is ons online gedrag flink veranderd. Veel mensen werken via internet vanuit huis, er wordt meer online gewinkeld en door de beperkte mogelijkheden tot persoonlijk contact worden digitale berichtendiensten intensiever gebruikt.

Fraudeurs weten dat ook en maken daar graag misbruik van. Zo zien we sinds afgelopen maart een explosieve groei van hulpvraagfraude en is het aantal meldingen rond valse webshops en Marktplaatsfraude verdubbeld. Op deze pagina zetten we een aantal van de belangrijkste tips en onderwerpen op een rijtje.


Hulpvraag via een berichten-app

Duizenden mensen zijn inmiddels benaderd met een digitale hulpvraag die zogenaamd van een familielid of bekende kwam. In de eerste maanden van dit jaar was deze fraudevorm al verantwoordelijk voor miljoenen euro’s aan schade. De kans dat ook u op deze manier benaderd wordt, is dus zeker reëel.

U kunt gelukkig een aantal dingen doen om te voorkomen dat u door deze fraude gedupeerd raakt. We vertellen u graag waar u op moet letten.

Is die webshop wel wat het lijkt?

In deze tijd winkelt bijna iedereen weleens online. Maar fraudeurs slaan ook toe via nepwebshops.

Komt u koopjes tegen waarvan u hebberig wordt, wees dan op uw hoede. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Lees hoe u kunt zien of u met een betrouwbare webwinkel zaken doet.Verlies uw hart niet aan datingfraude

Eindelijk heeft u via internet de partner van uw dromen gevonden. Begripvol, ondernemend en lief. Maar is deze persoon ook écht wie hij of zij zegt te zijn?

Jaarlijks worden duizenden mensen van hun geld ontdaan door oplichters die zich voordoen als datingpartner.

Word geen slachtoffer van datingfraude

Veilig online

Als laatste verwijzen we u graag naar onze pagina met tips en tools die helpen om veiliger online te zijn.

De mogelijkheden van het internet zijn bijna eindeloos en maken ons leven tijdens de coronacrisis op veel gebieden makkelijker en plezieriger. Blijf wel alert op de risico’s, dan houdt u uw online-beleving ook veilig en plezierig.